Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Zima má odlišné tváre, rozhoduje sneh

Kvety pokryla vrstva ľadu v meste Lake Oswego, v americkom štáte Oregon v stredu 17. januára 2024. Foto: TASR/AP

V Bratislave bolo túto zimu len 7 dní so snehovou pokrývkou, pričom za celú zimnú sezónu sa tu priemerne vyskytuje 38 dní so snehom.

Bratislava 19. januára (Teraz.sk) – V horských oblastiach, na severe či východe má zimné počasie so snehom a mrazmi, juh Slovenska a nižšie polohy sú bez snehovej pokrývky a mrazy sú tu oveľa miernejšie.

„Máme za sebou polovicu zimy, ktorá v porovnaní s dlhodobým priemerom skončila ako teplotne nadnormálna, pričom odchýlka od dlhodobého priemeru dosiahla asi + 2 °C. Na kladnú teplotnú odchýlku nemal podstatný vplyv ani vpád studeného pevninského vzduchu po 5. januári,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

Ako dodal, silnejšie mrazy sa vyskytli len vo vyššie položených kotlinách severného Slovenska, kde klesla minimálna teplota na -20 až -24 °C. Na miestach, kde nebola snehová pokrývka, také silné mrazy neboli. Napríklad na juhozápadnom Slovensku sa pohybovali minimálne teploty okolo -10 °C.

„Snehová pokrývka má totiž zásadný vplyv na vyžarovanie tepla od zemského povrchu. Radiačné ochladzovanie je zosilnené najmä v noci, keď sa zmenší oblačnosť a utíši vietor. No aj počas dňa biely povrch snehovej pokrývky odráža viac slnečného žiarenia ako pôda bez snehu. To zase súvisí s tzv. albedom – schopnosťou zemského povrchu alebo oblakov odrážať dopadajúce slnečné žiarenie. Kým čerstvo napadaný sneh odráža 75 až 85 % dopadajúceho slnečného žiarenia, čierna zem odráža len 5 až 12 %. Preto snehová pokrývka dokáže podstatným spôsobom ovplyvniť priemernú teplotu zimy a významne ochladzuje prízemné vrstvy vzduchu,“ vysvetlil Matejovič.

Tohtoročná zima je však v nížinách na sneh veľmi skúpa. Napríklad v Bratislave bolo túto zimu len 7 dní so snehovou pokrývkou, pričom za celú zimnú sezónu sa tu priemerne vyskytuje 38 dní so snehom.

Podľa prognostických modelov by ani druhá polovica januára nemal byť v nížinách zasnežená. Po prechodnom víkendovom ochladení by sa mal v budúcom týždni obnoviť prílev teplého vzduchu od západu. V strede budúceho týždňa môžu maximálne teploty na juhozápadnom Slovensku vystúpiť aj nad 10 °C. Počasie by malo byť zároveň aj veterné.

„Otázny zostáva február. Prognostické modely naznačujú, že by k nám mohol na prelome januára a februára od severovýchodu preniknúť kontinentálny polárny vzduch. Nakoľko však ochladenie bude výrazné, závisí najmä od prítomnosti snehovej pokrývky. Navyše je otázne, či možno presne predpovedať počasie na takú dlhú dobu dopredu,“ uviedol Matejovič. „V každom prípade tohtoročná zima ešte nepovedala posledné slovo. Už teraz však môžeme povedať, že aj keď bude teplotne nadnormálna, pravdepodobne neprekoná vlaňajšiu mimoriadne teplú zimu.“

SOBOTA 20. 1. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: -2° až -16°C
Maximálna teplota: -3° až 3°C
S vietor 1 až 5 m/s

NEDEĽA 21. 1. 2024
Jasno až polooblačno.
Minimálna teplota: -4° až -17°C
Maximálna teplota: -2° až 3°C
J vietor 1 až 5 m/s

PONDELOK 22. 1. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: -3° až -15°C
Maximálna teplota: -2° až 4°C
J vietor 1 až 5 m/s

UTOROK 23. 1. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami, najmä na severe snehové prehánky.
Minimálna teplota: -1° až -8°C
Maximálna teplota: -2° až 6°C
SZ vietor 2 až 7 m/s

STREDA 24. 1. 2024
V noci ešte polooblačno až oblačno. Cez deň postupne veľká oblačnosť s dažďom, ktorý môže byť spočiatku aj mrznúci.
Minimálna teplota: -1° až -9°C
Maximálna teplota: -2° až 5°C
J vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 25. 1. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky.
Minimálna teplota: 4° až 0°C
Maximálna teplota: 1° až 9°C
SZ vietor 1 až 5 m/s


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.