Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Dokedy budeme potrebovať zimné kabáty?

Na snímke husté sneženie v popoludňajších hodinách v Starom meste v Bratislave 6. apríla 2021. Foto: TASR - Dano Veselský

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 17. apríla (Teraz.sk) - Mimoriadne ochladenie prinieslo sneh do Malých Karpát a doslova „zrušilo“ príjemné jarné teploty dosahujúce hodnotu 20 stupňov. Potrvá tento chlad aj naďalej?

„Našťastie tento týždeň neboli silné mrazy, pretože bolo veľa oblačnosti, pršalo a fúkal vietor,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Ešte v pondelok 12. apríla bolo pomerne teplo, no do druhého dňa sa mimoriadne výrazne ochladilo. Rozdiel medzi maximálnou teplotou vzduchu v týchto dvoch dňoch dosiahol na západnom Slovensku viac než 15 až 17 stupňov. Napríklad v Bratislave-Mlynskej doline predstavoval až 16,3 stupňa Celzia. V pondelok tam maximálna denná teplota vzduchu dosiahla 19,9 °C, v utorok len 3,6 °C. Podobne na Kolibe bolo v pondelok 19,1 °C a v utorok len 2,9 °C. V Senici sa ochladilo dokonca o 17 stupňov a stanica Modra-Piesok zaznamenala rozdiel ešte väčší, keď tam v pondelok bolo 17,2 °C a v utorok teplota neprekročila nulu, čo je podľa Faška vhodné povšimnutia.

Nastala tiež situácia, v ktorej po ochladení v pondelok večer bolo najchladnejšie hneď po Lomnickom štíte práve na staniciach Malých Karpát a západného Slovenska, teda v Modre-Piesku, na Malom Javorníku nad Bratislavou a na Kolibe.

„Ochladenie sa práve tu prejavilo najskôr a bolo najmarkantnejšie. Zároveň sa táto oblasť vyznačuje tým, že pri teplom počasí tu teplota vzduchu cez deň stúpa pomerne vysoko. Preto sú tu rozdiely také výrazné. A práve na viacerých miestach západného Slovenska bola maximálna denná teplota vzduchu v utorok 13. apríla rekordne nízka. Na Malom Javorníku bola maximálna teplota vzduchu – 0,3 stupňa, v Holíči bolo 4,3 °C, v Senici 3,1 °C, na Kolibe 2,9 °C, na bratislavskom letisku 4,9 °C, v Kráľovej pri Senci a v Gabčíkove 4,8 °C a v Nitre 5,5 °C,“ uviedol Pavel Faško.

Takisto napadol sneh aj na miestach, kde už dávno chýbal. Stalo sa to napríklad v Malých Karpatoch, Bielych Karpatoch a v Javorníkoch, teda v pohoriach na západe a severozápade Slovenska.

„V Malých Karpatoch sa vytvorila vrstva snehu hrubšia, než počas zimy. V Bielych Karpatoch napadalo do stredy rána toľko snehu, že vo výške necelých 700 metrov nad morom dosiahla výška snehovej pokrývky 20 cm. A len pre zaujímavosť na Morave na meteorologickej stanici na Lysej hore, teda vo výške 1.322 m. n m. mali v piatok ráno 156 cm snehu. To sú na apríl naozaj vysoké hodnoty,“ doplnil Faško.

Deficit zrážok, ktorý sa prejavoval najmä na juhu Slovenska, sa zmiernil, no v Podunajskej nížine stále pretrváva. V Hurbanove bol úhrn zrážok do utorkového rána 4,5 mm a potom od utorky do stredy rána to bolo 22,7 mm. Napršalo teda viac než 25 mm, ale deficit zrážok na tomto mieste už na prelome marca a apríla predstavoval viac než 50 mm. Deficit sa teda ani po tomto týždni neodstránil.

Ako to bude so zrážkami a s teplotami vyzerať v ďalších dňoch? „Vzduch k nám teraz nebude prúdiť od západu, ale skôr od východu, pretože sa v juhovýchodnej Európe vytvárajú tlakové níže a postupujú do oblasti Čierneho mora a smerom na Ukrajinu. Svojimi zrážkami zasahujú aj Slovensko, aj keď nie tak výrazne ako niektoré oblasti juhovýchodnej Európy. Prinášajú nám prúdenie od východu a keďže je ešte len jar, tak v tejto oblasti zatiaľ nie je veľmi teplo. Kým v lete by takéto prúdenie mohlo prinášať aj veľmi teplý vzduch, teraz bude skôr chladnejší a tak aj ľudia budú mať naďalej pocit, že je chladno,“ vysvetlil Pavel Faško.

„Aj na budúci týždeň sa budú ešte striedať teplejšie a chladnejšie obdobia, rozdiely medzi nimi by však nemali byť také dramatické ako na začiatku apríla,“ dodal klimatológ.




SOBOTA 17.4.2021
Prevažne oblačno.
Minimálna teplota: 4/-1 °C
Maximálna teplota: 7/12 °C
Vietor: S, 10-20 km/h

NEDEĽA 18.4.2021
Oblačno až zamračené, na juhu miestami dážď.
Minimálna teplota: 5/0 °C
Maximálna teplota: 8/13 °C
Vietor: S, 10-20 km/h

PONDELOK 19.4.2021
Zamračené, na mnohých miestach občasný dážď.
Minimálna teplota: 7/2 °C
Maximálna teplota: 7/12 °C
Vietor: S, 10-20 km/h

UTOROK 20.4.2021
Polooblačno až oblačno, miestami prehánky.
Minimálna teplota: 7/2 °C
Maximálna teplota: 9/14 °C
Vietor: S, 10-20 km/h

STREDA 21.4.2021
Prevažne polooblačno.
Minimálna teplota: 5/0 °C
Maximálna teplota: 12/17 °C
Vietor: J, 10-20 km/h

ŠTVRTOK 22.4.2021
Prevažne zamračené, občasný dážď.
Minimálna teplota: 7/2 °C
Maximálna teplota: 10/15 °C
Vietor: J, 10-25 km/h

PIATOK 23.4.2021
Prevažne zamračené, občasný dážď.
Minimálna teplota: 7/2 °C
Maximálna teplota: 10/15 °C
Vietor: J, 10-20 km/h

Zdroj: meteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď počasia v jednotlivých regiónoch Slovenska v priebehu najbližších siedmich dní nájdete na stránke pocasie.teraz.sk