Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Vieme, ako sa s nami rozlúči apríl

Na snímke ľudia využívajú možnosť pobytu v prírode v turistickom mieste na Suchom vrchu nad Banskou Bystricou 23. apríla 2021. Foto: TASR - Ján Krošlák

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 24. apríla (Teraz.sk) - Apríl sa pomaly chýli ku konci a s ním aj tradičné aprílové počasie. Víkend vítame slnečným počasím, ktoré pretrvá až do pondelka. Ideálny čas na práce v záhradke, výlety do prírody a v tatrách dokonca na lyžovačku. Od utorka si však veľa slnka neužijeme, a pokiaľ sa niekde budete chystať, určite si so sebou zoberte dáždnik. Slnko sa podľa meteorológov opäť prihlási o slovo koncom týždňa.



SOBOTA 24.4.2021
Slnečno.
Minimálna teplota: 3/-2 °C
Maximálna teplota: 11/16 °C
Vietor: SZ, 10-20 km/h

NEDEĽA 25.4.2021
Slnečno.
Minimálna teplota: 4/-1 °C
Maximálna teplota: 11/16 °C
Vietor: S, 10-25 km/h

PONDELOK 26.4.2021
Prevažne polooblačno.
Minimálna teplota: 3/-2 °C
Maximálna teplota: 9/14 °C
Vietor: J, 10-20 km/h

UTOROK 27.4.2021
Prevažne zamračené, na západe miestami dážď.
Minimálna teplota: 3/-2 °C
Maximálna teplota: 8/13 °C
Vietor: J, 10-25 km/h

STREDA 28.4.2021
Zamračené, na mnohých miestach občasný dážď.
Minimálna teplota: 7/2 °C
Maximálna teplota: 7/12 °C
Vietor: J, 10-20 km/h

ŠTVRTOK 29.4.2021
Prevažne zamračené, občasný dážď.
Minimálna teplota: 6/1 °C
Maximálna teplota: 9/14 °C
Vietor: J, 10-20 km/h

PIATOK 30.4.2021
Prevažne oblačno, na severe a východe prehánky.
Minimálna teplota: 7/2 °C
Maximálna teplota: 12/17 °C
Vietor: SZ, 10-20 km/h

Zdroj: meteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď počasia v jednotlivých regiónoch Slovenska v priebehu najbližších siedmich dní nájdete na stránke pocasie.teraz.sk



O jarnú lyžovačku v Jasnej je záujem


Lyžiarske stredisko Jasná Nízke Tatry tento týždeň obnovilo svoju prevádzku. Po uvoľnení protipandemických opatrení je o jarnú lyžovačku záujem. Vo štvrtok 22. apríla, v prvý deň obnovenej prevádzky, prišlo asi 1700 ľudí, v piatok očakávajú 2500 až 2800 návštevníkov. Predseda predstavenstva spoločnosti Tatry Mountain Resorts (TMR) Igor Rattaj v piatok pre TASR uviedol, že podmienky na lyžovanie sú takmer ideálne.

"Otvorili sme skoro všetky nástupné body - na Lúčkach i na Záhradkách. Cieľom je, aby sa ľudia rozptýlili a nekoncentrovali sa na jednom mieste. Vo štvrtok primrzlo, dnes sneží, pri týchto podmienkach lyžovačka vydrží ešte minimálne týždeň. Potom uvidíme podľa počasia, pokiaľ dovolí, lyžovali by sme, kým by sa dalo," skonštatoval Rattaj.



Podľa Rattaja spočiatku uvažovali, že na budúci týždeň spustia prevádzku strediska iba cez víkend, aktuálne zvažujú, že sa bude lyžovať aj cez pracovný týždeň. Na lyžovanie je podľa COVID automatu potrebný negatívny test na ochorenie COVID-19 nie starší ako 48 hodín, prekrytie dýchacích ciest a dodržiavanie všetkých základných preventívnych nariadení.

Lyžiarsku sezónu v Jasnej otvorili 5. decembra minulého roka, o týždeň na to sa lyžovalo aj na Štrbskom Plese. Od 1. januára museli všetky strediská vzhľadom na pandemickú situáciu na Slovensku prevádzku uzavrieť. Prevádzkovatelia sprístupnili zjazdovky najmä fanúšikom skitouringu a skialpinizmu.


Zrejme tornádo poškodilo v obci strechy troch rodinných domov v obci Ploské


Pravdepodobne tornádo vo štvrtok 22. apríla popoludní poškodilo strechy troch rodinných domov a jednej hospodárskej budovy v obci Ploské, v časti Ortáše, v okrese Košice-okolie. Atmosférický vír poškodil domy na okraji obce smerom na Vtáčkovce.

K udalosti došlo pred 14.00 h, podľa svedkov trvala niekoľko minút, predtým začal padať dážď a krúpy. "Zamračilo sa a odrazu taký vír prišiel, že plechy lietali najmenej 30 metrov. Fontánu rozbilo, strechy z jednej, druhej, z tretej strany, hospodársku budovu. Všetko nové, ani nie desaťročné. Je to veľká škoda," viedol pre TASR majiteľ jedného z poškodených rodinných domov Vincent Kováč.

Vír prišiel od lesa a postupne zasiahol domy. "Škridly zo striech sú poroznášané, porozbíjané, povynášalo to veci na pole, na lúky, do lesa. Jeden dom bol kolaudovaný len minulý rok. Teraz sa čaká na 'poisťovákov', aby to zdokumentovali, a uvidíme čo ďalej. V prípade, že treba pomôcť, máme dobrovoľný hasičský zbor aj ľudia z dediny sú ochotní," popísal situáciu pre TASR krátko po udalosti starosta Ploského František Petro.

To, že v Ploskom v časti Ortáše sa pravdepodobne vyskytlo tornádo, potvrdil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) s tým, že pri búrke okolo poludnia bol pozorovaný lievikovitý oblak a súčasne boli zdokumentované škody. "S vysokou pravdepodobnosťou išlo o tornádo. Informácie stále zbierame," uviedol ústav na sociálnej sieti.

Podobný, ale miernejší úkaz zaznamenali i vo Varhaňovciach v okrese Prešov. "Škody zatiaľ neevidujem, nikto mi ich nenahlásil. Búrka bola, aj také malé tornádo sa objavilo. Mám aj fotku, lebo mi ju poslali. Trvalo to asi 15 minút, veľmi rýchlo sa zotmelo a hneď začali padať krúpy. Tým, že to bol výdatný dážď, voda nestíhala ísť do zeme, tak nám tiekla aj po asfalte," uviedla pre TASR starostka obce Varhaňovce Ľubica Pankievičová.

SHMÚ aktuálne upozorňuje na výskyt búrok na východnom Slovensku. Vydal preto aj výstrahu 1. stupňa.