Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Teplo, dusno, búrky. Dokedy ešte?

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 16. júla (Teraz.sk) - Intenzívne búrky a dažde na východe, neskôr na strede a severe Slovenska a na druhej strane obrovské sucho na západe krajiny sú prejavmi počasia, ktoré aktuálne panuje v strednej Európe v posledných dňoch. V Nemecku si navyše vyžiadali dažde a povodne tragickú daň v podobe ľudských obetí.

Ako uviedol klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), vinníkom teplého a vlhkého počasia u nás je výšková tlaková níž, ktorá sa už niekoľko dní bez výrazného pohybu zdržuje v priestore Álp. Veľmi netypický pre leto je tiež výskyt tlakovej výše nad Britskými ostrovmi. Zmení sa to?

„Je to neštandardná situácia. Už samotná výšková tlaková níž je problematický jav, pretože väčšina ľudí sleduje počasie a prípadne i meteorologické mapy v prízemnom poli tlaku vzduchu. Tu sa však účinky výškovej tlakovej níže neprejavujú. Veľmi zreteľne sa prejavujú vo vyšších hladinách atmosféry, ktoré zodpovedajú tlaku 500 hektopascalov. Tu sa vytvárajú veľmi priaznivé podmienky pre vznik oblačnosti a výrazných výstupných prúdov,“ vysvetlil klimatológ Pavel Faško. „Teplý a vlhký vzduch sa vo výstupných prúdoch dostáva do vyšších nadmorských výšok, kde je chladnejšie, a tam sa vodné pary kondenzujú, čo vyúsťuje do veľmi výdatných a intenzívnych zrážok ako vidíme práve v Nemecku. Navyše, keď je prírodné prostredie presýtené vlahou, môže každý dážď spôsobiť ďalšie zdvihnutie hladín na vodných tokoch.“



Zaplavená ulica v Nemecku, 16. júla 2021.
Foto: TASR/AP


Neobvyklú poveternostnú situáciu ilustruje aj fakt, že je relatívne teplo na celom území Slovenska – hoci teplotné rekordy v posledných dňoch nepadali. V Tatranskej Polianke napríklad počas celej noci zo stredy na štvrtok nezaznamenali pokles vzduchu pod 20 stupňov Celzia. Teda priamo pod Tatrami boli tropická noc, zatiaľ čo napríklad na bratislavskej Kolibe bolo chladnejšie, keď tu teplota vzduchu klesla na príjemných 16 stupňov.

„Bolo to spôsobené tým, že teplotné rozhranie, okolo ktorého boli búrky, sa posunulo na východ. Oblasti pred ním, teda aj Vysoké Tatry, boli ešte na jeho prednej strane, kde bolo teplo, kým západ Slovenska sa ocitol na zadnej o niečo chladnejšej strane,“ pripomenul klimatológ.

Ako dodal, počas víkendu by sa situácia mala zmeniť. Výšková tlaková níž má tendenciu presunúť sa z oblasti južného Nemecka a Švajčiarska viac smerom na juh až juhovýchod do oblasti severného Talianska a západného Balkánu – a s tým bude súvisieť víkendové počasie. „Zmena by sa mala prejaviť aj na krajnom západe Slovenska, ktorý mal dosiaľ veľmi málo zrážok. Dážď by mal zasiahnuť tiež Rakúsko, Taliansko, Slovinsko, Maďarsko a Chorvátsko,“ doplnil Faško.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Počasie teda môže potrápiť návštevníkov obľúbených dovolenkových destinácií. Budúci týždeň však vyzerá nádejne. „Tlaková výš, ktorá sa veľmi neštandardne nachádza nad Britskými ostrovmi, by sa mala posunúť smerom na sever resp. severovýchod a odtiaľ, zo Severného mora a Škandinávie by mal výbežok vyššieho tlaku vzduchu zasahovať aj do strednej Európy. Bude k nám prúdiť o niečo chladnejší vzduch. To by malo byť zárukou osvieženia, že by horúčavy mali trochu poľaviť a nemal by sa prejavovať ani pocit dusna. Konečne teda bude tak, ako by v lete malo byť,“ povedal klimatológ Pavel Faško zo SHMÚ.


SOBOTA 17.7.2021
Premenlivá oblačnosť a na viacerých miestach prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 21° až 15 °C
Maximálna teplota: 25° až 32 °C
SZ vietor 1 až 5 m/s

NEDEĽA 18.7.2021
Premenlivá oblačnosť a na viacerých miestach prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 22° až 15 °C
Maximálna teplota: 25° až 32 °C
S vietor 2 až 6 m/s

PONDELOK 19.7.2021
Premenlivá oblačnosť a na viacerých miestach prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 20° až 13 °C
Maximálna teplota: 25° až 31 °C
J vietor 1 až 5 m/s

UTOROK 20.7.2021
Premenlivá oblačnosť a na viacerých miestach prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 20° až 14 °C
Maximálna teplota: 25° až 31 °C
SZ vietor 2 až 6 m/s

STREDA 21.7.2021
Jasno až polooblačno.
Minimálna teplota: 19° až 12 °C
Maximálna teplota: 22° až 29 °C
J vietor 1 až 4 m/s

ŠTVRTOK 22.7.2021
Jasno až polooblačno.
Minimálna teplota: 18° až 12 °C
Maximálna teplota: 23° až 29 °C
J vietor 2 až 6 m/s

PIATOK 23.7.2021
Občasný dážď
Minimálna teplota: 18° až 13 °C
Maximálna teplota: 23° až 29 °C
SZ vietor 2 až 6 m/s

Zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď počasia v jednotlivých regiónoch Slovenska v priebehu najbližších siedmich dní nájdete na stránke pocasie.teraz.sk