Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Príde po neskorom lete aj babie?

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 10. septembra (Teraz.sk) – September akoby nám chcel vynahradiť to, čo nám záver augusta nedoprial. Od začiatku mesiaca – a teda aj od začiatku meteorologickej jesene – panuje na Slovensku slnečné počasie s dennými teplotami, ktoré na niektorých miestach stúpajú aj nad hranicu 25 stupňov, čo zodpovedá definícii letného dňa. Vydrží nám táto pohoda aj do druhej polovice mesiaca? A dočkáme sa babieho leta?
Jasné a teplé počasie v prvej polovici septembra totiž nie je babím letom, aj keď si to ľudia často myslia. Presnejší je pojem „neskoré leto“, alebo tiež „mariánske leto“.

Babie leto má presnú odbornú definíciu. Podľa meteorológov ide o tzv. singularitu, teda je to pravidelne sa opakujúci poveternostný jav viazaný na konkrétne obdobie. Podobne sú singularitami napr. Medardova kvapka, či Vianočné oteplenie. Meteorologický slovník uvádza, že babie leto je „obdobie suchého, málo veterného, slnečného a cez deň veľmi teplého obdobia, ktoré sa vyskytuje v Európe obvykle v septembri alebo októbri.“

Zväčša sa vyskytuje v poslednej dekáde septembra a na začiatku októbra. Čo je však podstatné, podmienkou je, aby sa v oblasti strednej Európy vyskytovala tlaková výš. Tá „zabezpečuje“ pokojné, jasné a slnečné počasie sprevádzané bezvetrím, alebo len slabým vetrom. V suchom vzduchu môžu nočné teploty klesať až k nule, alebo aj pod bod mrazu. A takisto môže byť babie leto sprevádzané rannými hmlami.

Božena Němcová v legendárnej Babičke opísala toto obdobie naozaj poeticky: „Keď išla babička s deťmi na prechádzku, chlapci si nezabudli vziať papierové šarkany, ktoré potom na vŕšku púšťali. Adelka behala za nimi, chytajúc na prútik jemnučké vlákna babieho leta poletujúceho v povetrí. Barunka zbierala po stráni babičke červené kaliny a trnky, ktoré potrebovala na liek, alebo trhala šípky pre domácu potrebu, alebo otriasala jarabiny, z ktorých robila Adelke korále na ruky i na hrdlo.“

Súčasné teplé počasie neskorého leta by malo vydržať až do polovice budúceho týždňa, čo nepochybne poteší návštevníkov podujatí počas návštevy pápeža Františka.

Na záver budúceho pracovného týždňa predpovedné modely „veštia“ ochladenie so zrážkami, nakoľko bude výrazné a či naozaj zaprší, však ešte nie je jasné. Zatiaľ však modely rátajú s možnosťou, že sa potom od severu rozšíri oblasť vysokého tlaku vzduchu, čo by pre babie leto vytvorilo priam ideálne predpoklady.

Milovníci babieho leta by si mali držať palce, pretože v posledných rokoch sa spolu s klimatickou zmenou menia aj typy počasia, na ktoré sme boli v danom období zvyknutí. Teda aj babie leto je čoraz vzácnejšie. V každom prípade si slnečné septembrové dni treba užiť.


SOBOTA 11.9.2021
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 11° až 5 °C
Maximálna teplota: 22° až 28 °C
J vietor do 3 m/s

NEDEĽA 12.9.2021
Jasno až polojasno. Počas dňa od západu zväčšovanie oblačnosti a v severozápadnej polovici územia ojedinele prehánky, výnimočne aj búrky.
Minimálna teplota: 12° až 7 °C
Maximálna teplota: 20° až 27 °C
JV vietor 1 až 3 m/s

PONDELOK 13.9.2021
Prevažne oblačno. Miestami prehánky, v hornatých oblastiach aj búrky.
Minimálna teplota: 15° až 10 °C
Maximálna teplota: 23° až 28 °C
SZ vietor 2 až 5 m/s

UTOROK 14.9.2021
Polooblačno až oblačno. Na severe a východe miestami prehánky alebo občasný dážď.
Minimálna teplota: 13° až 9 °C
Maximálna teplota: 19° až 27 °C
SZ vietor 2 až 5 m/s

STREDA 15.9.2021
Prevažne polooblačno. Miestami prehánky.
Minimálna teplota: 14° až 6 °C
Maximálna teplota: 20° až 27 °C
SZ vietor 3 až 6 m/s

ŠTVRTOK 16.9.2021
Prevažne polooblačno. Popoludní ojedinele prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 14° až 9 °C
Maximálna teplota: 23° až 28 °C
JV vietor 3 až 6 m/s

PIATOK 17.9.2021
Prehánky.
Minimálna teplota: 12° až 8 °C
Maximálna teplota: 21° až 26 °C
JV vietor 2 až 6 m/s

Zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď počasia v jednotlivých regiónoch Slovenska v priebehu najbližších siedmich dní nájdete na stránke pocasie.teraz.sk