Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Jeseň dorazila, chystajte kabáty a dáždniky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 1. októbra (Teraz.sk) - Začiatok októbra bol síce na viacerých miestach slnečný, ale počas týždňa si veľa slnečných lúčov neužijeme. Meteorológovia hovoria skôr o zamračenej oblohe, prehánkach a občasnom daždi. Na západnom Slovensku by malo byť tých slnečných lúčov viac, ako v zvyšnej časti krajiny.

Streda a štvrtok prinesú skôr oblačné počasie, ideálne je preto nosiť so sebou dáždnik. A, samozrejme, pokiaľ ste tak ešte neurobili, vytiahnite zo skrine teplejšie oblečenie. Síce sa uprostred dňa môžu teploty vyšplhať k 20 stupňom Celzia, no na mnohých miesta to v ranných a večerných hodinách bude pod desať, čo teda na tenký svetrík rozhodne nie je.

SOBOTA 2.10.2021
Jasno až polojasno. Zrána miestami hmlisto.
Minimálna teplota: 11° až 5 °C
Maximálna teplota: 14° až 21 °C
J vietor 2 až 6 m/s

NEDEĽA 3.10.2021
Jasno až polojasno. Postupne od západu pribúdanie oblačnosti.
Minimálna teplota: 11° až 5 °C
Maximálna teplota: 16° až 23 °C
JV vietor 2 až 7 m/s

PONDELOK 4.10.2021
Polooblačno až oblačno. Postupne ešte viac oblačnosti.
Minimálna teplota: 15° až 6 °C
Maximálna teplota: 15° až 24 °C
JV vietor 2 až 7 m/s

UTOROK 5.10.2021
Oblačno až zamračené. Od západu postupne pribúdanie oblačnosti a dážď.
Minimálna teplota: 14° až 7°C
Maximálna teplota: 15° až 21 °C
J vietor 1 až 5 m/s

STREDA 6.10.2021
Oblačno až zamračené a miestami prehánky.
Minimálna teplota: 12° až 5 °C
Maximálna teplota: 13° až 19 °C
J vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 7.10.2021
Veľká oblačnosť až zamračené a na viacerých miestach dážď.
Minimálna teplota: 11° až 5 °C
Maximálna teplota: 9° až 15 °C
SZ vietor 2 až 6 m/s

PIATOK 8.10.2021
Prehánky.
Minimálna teplota: 8° až 4 °C
Maximálna teplota: 12° až 17 °C
S vietor 1 až 5 m/s

Zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď počasia v jednotlivých regiónoch Slovenska v priebehu najbližších siedmich dní nájdete na stránke pocasie.teraz.sk.

.

Tornádo poškodilo západne od Sydney domy i elektrické vedenie


Poničené domy či poškodené elektrické vedenie po sebe zanechalo tornádo, ktoré sa 30. septembra prehnalo vidieckou oblasťou ležiacou západne od austrálskeho mesta Sydney. Informovala o tom agentúra AFP.

Austrálska meteorologická služba uviedla, že tornádo sa vytvorilo západne od Sydney a zdevastovalo oblasť v okolí mesta Bathurst. "Sú hlásené škody na domoch, elektrickom vedení aj stromoch," uviedla služba. Dodala, že správy naznačujú škody v oblasti s rozlohou okolo 25-30 kilometrov.

Tornádo aj v Nemecku


Na videosnímke tornádo vyčíňa v nemeckom meste Kiel 29. septembra 2021. Tornádo schytilo v stredu v nemeckom prístavnom meste Kiel niekoľko ľudí a následne ich zmietlo do vody. Zranenia pritom utrpelo najmenej sedem osôb, uviedli miestne policajné zdroje. Informuje o tom agentúra DPA.
Foto: TASR/DPA


Silné zemetrasenie na Kréte si vyžiadalo jedného mŕtveho a 11 zranených


Prinajmenšom jedného mŕtveho a 11 zranených si vyžiadalo silné zemetrasenie, ktoré zasiahlo v pondelok ráno východnú časť gréckeho ostrova Kréta. S odvolaním sa na vyjadrenie tamojších úradov o tom informovala agentúra AFP.

"Dosiaľ je hlásený jeden mŕtvy muž a 11 ľudí je hospitalizovaných – väčšinou so zlomeninami," uviedol hovorca gréckeho národného centra pre mimoriadnu starostlivosť.

Epicentrum zemetrasenia s magnitúdou 6,0 bolo sedem kilometrov severne od dediny Thrapsano. K otrasom došlo podľa aténskeho geodynamického inštitútu o 09.17 h miestneho času (08.17 h SELČ), pričom vychádzali z hĺbky desiatich kilometrov. Pocítili ich aj obyvatelia miest a obcí v okolitom regióne, uviedla agentúra AP.

Na snímke ľudia prechádzajú okolo poškodenej pravoslávnej kaplnky po silnom zemetrasení v dedine Arkalochori na južnom ostrove Kréta v Grécku v pondelok 27. septembra 2021.
Foto: TASR


Americká geologická služba USGS a Európske stredomorské seizmologické centrum (EMSC) uviedli zhodnú predbežnú magnitúdu 6,0, zatiaľ čo aténsky geodynamický inštitút uvádzal 5,8. Oblasť následne zasiahlo aj viacero dotrasov s magnitúdou okolo 4,5.

V krétskej metropole Iraklio vybiehali obyvatelia v panike do ulíc a všetky miestne školy preventívne evakuovali. Miestne médiá informovali o materiálnych škodách, ako napríklad zrútených stenách na starých kamenných budovách vo viacerých dedinách ležiacich v okolí epicentra otrasov.

Obzvlášť silne bolo zasiahnuté bolo mesto Arkalochori ležiace veľmi blízko epicentra otrasov. Hovorca gréckeho úradu civilnej ochrany v prvotných správach informoval, že ľahšie zranenia tam utrpelo deväť ľudí. Došlo tam aj k dosiaľ jedinému hlásenému úmrtiu. Obeťou bol muž, ktorého telo záchranári vytiahli z čiastočne zrúteného kostola.

Erupcia sopky La Cumbre Vieja


Erupcia sopky La Cumbre Vieja si vyžiadala evakuáciu viac ako 6000 ľudí z ich domovov. Ostrov La Palma bol pre dôsledky erupcie sopky vyhlásený za oblasť postihnutú prírodnou katastrofou. Roztavená hornina doposiaľ popálila viac ako 258 hektárov povrchu ostrova a zničila 589 nehnuteľností, vyplýva z pozorovaní programu EÚ na pozorovanie Zeme známeho ako Copernicus.
Erupcia sopky La Cumbre Vieja na španielskom ostrove La Palma, ktorý je súčasťou Kanárskych ostrovov v nedeľu 26. septembra 2021.
Foto: TASR/AP



Vybuchla aj sopka Kilauea na Havaji


Na snímke z kamery erupcia sopky Kilauea na Havajských ostrovoch 29. septembra 2021.
Foto: TASR/AP