Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Slovensko zažíva dve odlišné zimy

Na snímke lyžiar sa vezie na vleku v lyžiarskom stredisku Jahodná pri Košiciach 28. januára 2022. Foto: TASR - František Iván

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 28. januára (Teraz.sk) - Dobrou správou je, že na väčšine Slovenska utešene pribúda snehová pokrývka a malo by to tak byť aj v nasledujúcich dňoch. Horšia správa: čaká nás veterné a na pocit nepríjemné počasie. „V nasledujúcich dňoch sa premenlivý charakter počasia nebude meniť,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Dalo by sa teda povedať, že možno rátať aj naďalej s „ustálenou premenlivosťou“.

„Na jednej strane je tu tlaková výš nad východnou časťou Atlantického oceánu a nad Britskými ostrovmi a na druhej strane tlakové níže, ktoré prechádzajú od priestoru medzi Islandom a Grónskom cez Škandináviu až do Pobaltia a západného Ruska. Rozdiel medzi stredmi týchto tlakových útvarov, teda medzi vysokým a nízkym tlakom, je až viac než 70 hektopascalov. Tento rozdiel v tlaku vzduchu vyvoláva intenzívne prúdenie a prejavuje sa silným vetrom,“ vysvetlil Pavel Faško.

SHMÚ vydal výstrahy pred vetrom a závejmi, a to počas celého víkendu. Výstraha dokonca až druhého stupňa platí najmä pre horské oblasti, no v nedeľu aj pre západ Slovenska.

Pretrvávajúca poveternostná situácia podporí sneženie aj na severozápade Slovenska, kde bola snehová pokrývka dosiaľ menšia, než býva zvykom. Typickým javom pre zimu v posledných týždňoch sú tiež veľké regionálne rozdiely medzi teplotami, množstvom snehu a celkovo charakterom počasia.

Na juhu a juhozápade Slovenska je v posledných dňoch teplota vzduchu prevažne nad bodom mrazu a chýba tu snehová pokrývka. Aj nasledujúce dni tu budú pripomínať skôr chladné a veterné predjarie, než zimu – teplota vzduchu môže na juhu v niektorých dňoch vystúpiť až k ôsmim stupňom Celzia.

Naopak, stred a sever i severovýchod krajiny zažívajú zimné počasie so snehom. Napríklad v Prešove sa až do stredy držala teplota vzduchu vo dne i v noci pod nulou – a ešte v stredu najvyššia denná teplota vzduchu nevystúpila nad – 4,1 stupňa Celzia.

Pokiaľ ide o sneh, najmä vysokohorské stanice ho majú dostatok: Lomnický štít 162 a Chopok 108 centimetrov. Na Štrbskom Plese je 50 cm snehu, Oravská Lesná má 34 cm, Tatranská Javorina 24 cm a ešte aj Medzilaborce 21 cm.

„Pre súčasné počasie je tiež typický veľký teplotný gradient, teda výrazné rozdiely medzi počasím a teplotami v jednotlivých nadmorských výškach. Vo vysokých horských polohách teda ešte bude veľmi mrazivo. Takisto aj v nižších polohách a v kotlinách na severovýchode Slovenska napadne nový sneh a ten má tendenciu udržiavať teplotu vzduchu na nižších hodnotách,“ dodal klimatológ.

Aj šanca, že príde ešte vo februári veľká vlna mrazov, je väčšia skôr na severe krajiny, než na juhu. „Tieto oblasti sú navyše aj geograficky bližšie k masám studeného vzduchu, ktorý sa nachádza na severovýchod od nás, takže šanca na ochladenie je tu väčšia, než na juhozápade,“ povedal klimatológ Pavel Faško.

Teda pre zimu, ktorá sa na prelome januára a februára blíži k svojej záverečnej fáze, platí, že na juhu Slovenska – ak sa nestane niečo výnimočné – sa možno blíži už jej koniec, no v ostatných častiach je ešte stále v najlepšom.


SOBOTA 29.1.2022
Oblačno až zamračené a od severozápadu sneženie. V najnižších polohách aj zrážky zmiešané.
Minimálna teplota: 1° až -8°C
Maximálna teplota: -3° až 5 °C
Z vietor 3 až 8 m/s

NEDEĽA 30.1.2022
Premenlivá oblačnosť. Na severe ojedinele snehové prehánky.
Minimálna teplota: 6° až 0°C
Maximálna teplota: 1° až 9°C
SZ vietor 2 až 7 m/s

PONDELOK 31.1.2022
Oblačno až zamračené.
Minimálna teplota: -2° až -14 °C
Maximálna teplota: -4° až 3 °C
Z vietor 1 až 4 m/s

UTOROK 1.2.2022
Oblačno až zamračené a na severe snehové prehánky. V priebehu večera od severozápadu ďalšie pribúdanie oblačnosti a sneženie.
Minimálna teplota: -1° až -9 °C
Maximálna teplota: -3° až 3°C
SZ vietor 3 až 8 m/s

STREDA 2.2.2022
Oblačno až zamračené a miestami sneženie alebo snehové prehánky.
Minimálna teplota: 4° až -5 °C
Maximálna teplota: 0° až 8°C
SZ vietor 3 až 8 m/s

ŠTVRTOK 3.2.2022
Prevažne premenlivá oblačnosť.
Minimálna teplota: 1° až -10 °C
Maximálna teplota: -3° až 5 °C
SZ vietor 1 až 5 m/s

PIATOK 4.2.2022
Polooblačno.
Minimálna teplota: -1° až -12 °C
Maximálna teplota: 0° až 7 °C
J vietor 1 až 5 m/s

Zdroj: imeteo.sk