Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Letu odzvonilo

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 3. septembra (Teraz.sk) - Po horúcich letných mesiacoch nastala jeseň. Koniec augusta so sebou priniesol ochladenie, ktoré sa prehuplo i do septembra. Hovorí sa ale, že september je májom jesene – čo nás teda čaká v úvode mesiaca?

To, že leto je už oficiálne za nami, potvrdil aj klimatológ Pavel Matejovič. "31. augusta skončilo meteorologické leto," uviedol. Ako uviedol, patrilo medzi najteplejšie letá v histórii meraní na území Slovenska. "Napríklad v Hurbanove malo leto (jún-august) priemer 23.1 °C a len o 1 desatinu stupňa zaostalo za najteplejším letom v roku 2019. Podobne tomu bolo aj na ostatnom území Slovenska, kde tohtoročné leto bolo 1. až 3. najteplejšie, informoval klimatológ.

Čo sa týka jednotlivých mesiacov, "august skončil s priemernou teplotou 23.4 °C ako silne teplotne nadnormálny a mal zo všetkých troch letných mesiacov najvyššiu priemernú mesačnú teplotu. Najväčšiu kladnú teplotnú odchýlku od dlhodobého priemeru mal však jún, teda z hľadiska relatívnej teploty ho môžeme označiť za najteplejší mesiac tohto leta," povedal Matejovič.

Okrem extrémnych horúčav sa tohtoročné leto nieslo v znamení sucha, ktoré trápilo väčšinu územia. "Extrémnym suchom bola v júli postihnutá viac ako polovica územia Slovenska a aktuálne stále pretrváva na východnom Slovensku," uviedol klimatológ. Sucho podľa neho ešte viac umocňovali vysoké teploty vzduchu.

Hoci by podľa Matejoviča vzhľadom na ročné obdobie nemala nastať ďalšia vlna horúčav, nevylučuje, že v niektoré septembrové dni sa ručička teplomera priblíži k hodnote 30 °C. "Podľa aktuálnych prognostických modelov by si počasie malo v budúcom týždni zachovať teplý charakter, na juhu Slovenska by sa stále mali vyskytovať letné dni s teplotami nad 25 °C a nie je vylúčené, že niekedy v strede týždňa sa môžu priblížiť aj k 30 °C, uviedol. Napriek tomu však treba koncom týždňa rátať s ochladením.

"Počasie v septembri by malo mať na rozdiel od leta premenlivejší charakter, pričom by sa mali vyskytnúť aj toľko očakávané zrážky, nakoľko však budú výdatné sa v tejto chvíli nedá predpovedať. V oblasti strednej Európy by sa mali podľa predpovedných modelov vlniť teplotné rozhrania, čo dáva nádej, že zrážky by mohli byť aj výdatnejšie. V septembri teda môžeme očakávať aj obdobia s výraznejším ochladením," informoval klimatológ.



SOBOTA 3. 9. 2022
Jasno až polooblačno. Na východe aj viac oblačnosti a možnosť zrážok.
Minimálna teplota: 14° až 5°C
Maximálna teplota: 18° až 25°C
JV vietor 1 až 4 m/s

NEDEĽA 4. 9. 2022
Premenlivá oblačnosť a ojedinele možnosť prehánok alebo búrok.
Minimálna teplota: 15° až 8°C
Maximálna teplota: 20° až 26°C
SV vietor 1 až 4 m/s

PONDELOK 5. 9. 2022
Premenlivá, prevažne veľká oblačnosť a miestami, najmä na severe občasný dážď.
Minimálna teplota: 15° až 8 °C
Maximálna teplota: 21° až 27 °C
Z vietor 1 až 5 m/s

UTOROK 6. 9. 2022
Premenlivá oblačnosť a na viacerých miestach prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 18° až 11°C
Maximálna teplota: 22° až 28°C
SZ vietor 1 až 4 m/s

STREDA 7. 9. 2022
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 19° až 12°C
Maximálna teplota: 22° až 29°C
SZ vietor 2 až 5 m/s

ŠTVRTOK 8. 9. 2022
Veľká oblačnosť až zamračené a na viacerých miestach dážď.
Minimálna teplota: 16° až 10°C
Maximálna teplota: 18° až 25°C
J vietor 1 až 5 m/s

PIATOK 9. 9. 2022
Oblačnosť a prehánky.
Minimálna teplota: 17° až 10 °C
Maximálna teplota: 21° až 25°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

Zdroj: imeteo.sk