Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Dočkáme sa bielych Vianoc?

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 16. decembra (Teraz.sk) – Uplynulý týždeň so sebou priniesol mrazy a sneženie na celom území Slovenska. Chladné počasie síce miestami skomplikovalo dopravu a narobilo neplechu, no u mnohých zároveň posilnilo nádej na zasnežené Vianoce. Ako sa bude situácia pred sviatkami vyvíjať ďalej?

So silnými mrazmi, ktoré nás v predchádzajúci týždeň zaskočili, treba rátať v prvej polovici budúceho týždňa. „Cez víkend sa bude cez naše územie presúvať smerom na východ zvlnené frontálne rozhranie. Súčasne po zadnej strane tlakovej níže so stredom nad Ukrajinou k nám prenikne od severu studený vzduch a nad strednou Európou sa vytvorí tlaková výš,“ povedal pre Teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič. Varuje, že jasné a bezveterné noci môžu byť v úvode týždňa mrazivé najmä v oblastiach so snehovou pokrývkou. „V horských dolinách a kotlinách môžu minimálne teploty z nedele na pondelok opäť ojedinele klesnúť aj pod -20 °C,“ uviedol klimatológ.

Silné mrazy však v priebehu týždňa vystrieda oteplenie, ktoré sa výraznejšie prejaví hlavne v stredných a vyšších horských polohách. „V nížinách a kotlinách bude prevažovať inverzné počasie, teda tu oteplenie nebude až také výrazné a miestami sa tu môžu vyskytovať aj celodenné mrazy,“ povedal Matejovič. Teplé juhozápadné prúdenie podľa klimatológa zosilnie v strede budúceho týždňa, no dlho nevydrží. Pravdepodobne ho opäť vystrieda chladnejšie severozápadné prúdenie.

To, či budeme mať Vianoce na ľade alebo na blate, je podľa Matejoviča ešte otázne. „Prognostické modely sa rozchádzajú, či sa presadí západné prúdenie, ktoré k nám tradične cez vianočné sviatky prináša tzv. vianočný odmäk, alebo sa stočí viac na sever. V takom prípade je stále v hre aj scenár, že počas Vianoc by k nám mohla zavítať zima so snežením a mrazmi. V prípade, ak sa presadí teplé juhozápadné prúdenie, Vianoce môžu viac pripomínať skorú jar.“


SOBOTA 17. 12. 2022
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach dážď, ktorý sa od západu bude meniť na sneženie aj v nižších polohách.
Minimálna teplota: 3° až -5°C
Maximálna teplota: -6° až 1°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

NEDEĽA 18. 12. 2022
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: -3° až -18°C
Maximálna teplota: -7° až 1°C
J vietor 1 až 5 m/s

PONDELOK 19. 12. 2022
Spočiatku jasno až polojasno. Postupne pribúdanie oblačnosti a na mnohých miestach mrznúci dážď.
Minimálna teplota: -4° až -15°C
Maximálna teplota: -5° až 2 °C
J vietor 3 až 8 m/s

UTOROK 20. 12. 2022
Oblačno až zamračené a na viacerých miestach dážď, ktoré bude ustávať.
Minimálna teplota: 3° až -3°C
Maximálna teplota: 0° až 6°C
J vietor 1 až 4 m/s

STREDA 21. 12. 2022
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: 2° až -8°C
Maximálna teplota: -2° až 4°C
Z vietor 1 až 4 m/s

ŠTVRTOK 22. 12. 2022
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: -3° až -6°C
Maximálna teplota: 5° až 0°C
Z vietor 1 až 5 m/s

PIATOK 23. 12. 2022
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: 0° až -5°C
Maximálna teplota: 4° až 0°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

Zdroj: imeteo.sk