Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Zima sa snaží na jar dohnať, čo zameškala

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Studený vzduch z oblasti Arktídy k nám prenikal len sporadicky, bolo teda len otázkou času, kedy sa zmení prúdenie a dostane sa aj k nám.

Bratislava 1. apríla. (Teraz.sk) - Výkyvy počasia tohto roku v marci prekonali všetky vžité predstavy o vrtošivom a nestálom jarnom počasí. Ešte v závere minulého týždňa bolo na juhu Slovenska mimoriadne teplo s maximálnymi teplotami okolo 23 °C. Už po pár dňoch však ochladenie prinieslo silné nočné mrazy, keď napríklad v utorok 28. marca na Orave klesla minimálna teplota vzduchu na mínus -18 °C. Na Lomnickom štíte v utorok a v stredu klesla ortuť pod - 20 °C. Napríklad v Tatranskej Lomnici namerali v piatok 24. marca necelých 16 °C, v stredu ráno 29. marca tu nočná teplota vzduchu klesla na mínus 10 °C.

„Marec bol premenlivý, pričom sa striedali chladnejšie a teplejšie periódy, no mesiac napriek tomu skončil ako teplotne nadnormálny,“
povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

Ako dodal, doterajšie ochladenia boli skôr krátkodobé, preto neovplyvnili významnejšie priemernú teplotu za celý mesiac. Na druhej strane však priniesli so sebou rôzne nepríjemné a niekedy aj nebezpečné poveternostné javy.

„Pri vpádoch studeného vzduchu sa často vyskytoval silný vietor, ktorý spôsoboval škody hlavne v dopravnej a energetickej infraštruktúre. V závere mesiaca sa vyskytol aj silnejší mráz, ktorý spôsobil škody na niektorých ovocných stromoch,“ uviedol klimatológ.

Podobný scenár sa opakuje v posledných rokoch čoraz častejšie – po miernej zime prichádzajú vlny studeného počasia, aby poškodili rozvíjajúcu sa vegetáciu.

„Aj tohto roku bol vývoj počasia dôsledkom miernej zimy. Počas nej k nám prúdil teplejší vzduch z oblasti Atlantiku a studený vzduch z oblasti Arktídy k nám prenikal len sporadicky. Bolo teda len otázkou času, kedy sa zmení prúdenie a studený vzduch sa dostane aj k nám,“ vysvetlil Pavel Matejovič.

Striedanie teplejších a studených periód v rýchlom slede sa na konci víkendu skončí. Už od nedele sa opäť ochladí a tento raz to zrejme nebude len na dva či tri dni ako v nedávnych dňoch.

„Aktuálne prognostické modely predpokladajú, že v prvej aprílovej dekáde k nám bude prúdiť zo severu práve studený vzduch z oblasti Arktídy. Počasie bude navyše premenlivé a veterné, pričom sa budú vyskytovať aj atmosférické zrážky. Snehové vločky sa pravdepodobne budú občas vyskytovať aj v nižších polohách. Pri prechodne zmenšenej oblačnosti v nočných hodinách môže teplota klesnúť aj pod bod mrazu. Maximálne teploty sa budú na juhu Slovensku pohybovať len v intervale 5 až 10 °C, na severe bude ešte chladnejšie. Počasie teda bude viac pripomínať tohtoročnú miernu zimu. Opäť sa teda potvrdzuje trend, akoby sme mali len dve ročné obdobia,“ uzavrel klimatológ Pavel Matejovič.

Otázkou ostáva, koľko počas dní s chladným počasím spadne zrážok. Očakávajú sa prehánky, pričom aj v nížinách sa môžu objaviť snehové vločky. Za priaznivých okolností by na horách mohol začiatok apríla priniesť novú snehovú nádielku.


SOBOTA 1. 4. 2023
Oblačno až zamračené a na viacerých miestach dážď.
Minimálna teplota: 10° až 3°C
Maximálna teplota: 8° až 16°C
Z vietor 2 až 7 m/s

NEDEĽA 2. 4. 2023
Oblačno až zamračené a postupne doznievanie zrážok. Od severu prechod k prehánkam.
Minimálna teplota: 8° až 2°C
Maximálna teplota: 5° až 12°C
S vietor 3 až 8 m/s

PONDELOK 3. 4. 2023
Premenlivá oblačnosť a na severe ojedinele snehové prehánky.
Minimálna teplota: 2° až -5°C
Maximálna teplota: -2° až 7°C
S vietor 2 až 7 m/s

UTOROK 4. 4. 2023
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 0° až -9°C
Maximálna teplota: 0° až 8°C
S vietor 1 až 5 m/s

STREDA 5. 4. 2023
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 0° až -6°C
Maximálna teplota: 3° až 10°C
S vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 6. 4. 2023
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky.
Minimálna teplota: 4° až -4°C
Maximálna teplota: 5° až 12°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

PIATOK 7. 4. 2023
Oblačno až miestami prehánky
Minimálna teplota: 2° až -5°C
Maximálna teplota: 5° až 10°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

Zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.