Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Búrkam odzvoní, koniec jari bude teplý

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na nasledujúci týždeň.

Bratislava 27. mája (Teraz.sk) - Posledným májovým dňom sa končí meteorologická jar a s ňou odídu aj intenzívne dažde. Prelom mesiacov v nasledujúcom týždni tak poteší nielen slnkom, ale i príjemnými teplotami.

"Máj bol charakteristický premenlivejším, daždivým a hlavne na pocit chladnejším počasím, napriek tomu však nebol výrazne studený, jeho priemerná teplota bude okolo normálu alebo slabo pod normálom," zhrnul pre Teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič. Z meteorologického hľadiska 31. máj prinesie koniec jari, ktorej tohtoročnú teplotu môžeme zaradiť do dlhodobého priemeru. Ako zhodnotil Matejovič: "Najteplejším mesiacom jari bol marec, najchladnejším apríl."

Uplynulý týždeň bol v znamení intenzívnych búrok, ktoré sprevádzali lejaky, krupobitie i silný vietor. Výdatné zrážky však nezastavili vysoké teploty a mnohé dni bolo pomerne dusno. "Napríklad v utorok namerali na východe Podunajskej nížiny v Kamenici nad Hronom 29.7 °C, čím do tropického dňa chýbali len tri desatiny stupňa," uviedol klimatológ.

Nadchádzajúce dni budú pokračovať v teplotnom trende, postupne sa ešte oteplí, no zmenou bude útlm oblačnosti i bleskov. Už víkend odštartuje pokojnejší týždeň. "Cez víkend a v budúcom týždni bude našu oblasť ovplyvňovať výbežok tlakovej výše, ktorý sa k nám rozšíri od severozápadu. Bude teda prevládať ustálené slnečné počasia s príjemnými teplotami okolo 25 °C. V pondelok a utorok bude ešte doznievať búrková činnosť, no v druhej polovici budúceho týždňa sa už búrkové lejaky a dlhotrvajúce intenzívne dažde neočakávajú. Počasie teda bude po teplotnej stránke zodpovedať súčasnému ročnému obdobiu," povedal Matejovič.

Dáždniky sa preto môžu na istý čas odložiť. Kedy sa najbližšie zatiahne je zatiaľ otázne. Netreba však zabúdať, že onedlho príde Medard aj so svojou pranostikou štyridsaťdňovej kvapky.

SOBOTA 27. 5. 2023
Prevažne polooblačno. Ojedinele prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 14° až 7°C
Maximálna teplota: 15° až 23°C
S vietor 1 až 5 m/s

NEDEĽA 28. 5. 2023
Jasno až polooblačno. Výnimočne prehánky.
Minimálna teplota: 15° až 7°C
Maximálna teplota: 17° až 24°C
J vietor 1 až 5 m/s

PONDELOK 29. 5. 2023
Jasno až polooblačno. V priebehu dňa tvorba kopovitej oblačnosti a postupne, najmä v horských oblastiach tvorba prehánok a búrok.
Minimálna teplota: 15° až 8°C
Maximálna teplota: 18° až 25°C
JV vietor 1 až 5 m/s

UTOROK 30. 5. 2023
Jasno až polojasno. V priebehu dňa v horských oblastiach miestami prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 17° až 11°C
Maximálna teplota: 19° až 26°C
S vietor 1 až 5 m/s

STREDA 31. 5. 2023
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 15° až 8°C
Maximálna teplota: 16° až 24°C
S vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 1. 6. 2023
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 17° až 11°C
Maximálna teplota: 18° až 24°C
S vietor 1 až 5 m/s

PIATOK 2. 6. 2023
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 17° až 12°C
Maximálna teplota: 19° až 26°C
S vietor 1 až 5 m/s


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.