Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Tryskové prúdenie prináša dusno s búrkami

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Do našej oblasti prúdi od juhozápadu teplý a vlhký vzduch. Výsledkom je dusné počasie a tiež teplé tropické noci.

Bratislava 21. júla (Teraz.sk) - Juh Európy zažil rekordné horúčavy, keď teplota vzduchu na mnohých miestach dosahovala, či dokonca prekračovala hranicu 40 stupňov Celzia. Hoci Slovensko nezasiahlo takéto extrémne teplé
počasie, prvá polovica leta je výrazne teplejšia v porovnaní s dlhodobým priemerom.

„Aj keď má počasie premenlivý charakter, je na túto ročnú dobu teplo. Kratšie vlny horúčav, keď maximá vystupujú na 32 až 36 °C, sa striedajú s prechodným a miernym ochladením s teplotami okolo 28 °C,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

Dalo by sa s nadsázkou povedať, že tento typ počasia pripomína medardovskú pranostiku, avšak v podobe poznačenej klimatickou zmenou. Kým v minulosti zasahovali mierne pásmo časté vpády oceánskeho vzduchu spojené so zrážkami a chladnejším počasím, dnes sa objavujú búrky s veľmi premenlivou výdatnosťou zrážok – a aj ochladenia sú len symbolické a prechodné. Čo tento typ počasia spôsobuje?

„Európa je toto leto rozdelená na chladnejšiu severozápadnú a veľmi teplú južnú časť. Kým nad Britské ostrovy a do Škandinávie prúdi z oblasti Arktídy chladný polárny vzduch, na juh Európy zo severnej Afriky veľmi teplý tropický vzduch,“ uviedol Matejovič.

Ako dodal, nad západnou a strednou Európu sa vo výške sformovalo juhozápadné tryskové prúdenie, tzv. jet stream, ktoré však nemá rovný, ale zvlnený tvar. „Aj preto do našej oblasti prúdi od juhozápadu teplý a vlhký vzduch. Výsledkom je dusné počasie a tiež teplé tropické noci. Vplyvom takýchto cirkulačných podmienok je leto v strednej Európe premenlivejšie s častými búrkami, ktoré sú spojené aj s nebezpečnými prejavmi počasia, ako prívalové dažde, krupobitie a silný vietor,“ vysvetlil klimatológ.

Ako dodal, aj napriek vlhkému vzduchu a búrkam sa na mnohých miestach začína prejavovať sucho. Sú aj oblasti, kde má sucho extrémny charakter. Je to spôsobené tým, že zrážky, ktoré spadnú pri búrkach, zasahujú len niektoré lokality a sú zväčša málo výdatné. Okrem toho vyššia teplota umocňuje výpar vody z pôdy. Ak sa v dohľadnom čase nevyskytnú výdatnejšie celoplošné dažde, extrémne sucho bude postihovať čoraz väčšie územie.

„V budúcom týždni modely nepredpokladajú zmenu, počasie bude mať podobný charakter ako v doterajšom priebehu júla, pričom po teplotnej stránke by malo byť nadnormálne. Ako teplotne nadnormálny skončí s veľkou pravdepodobnosťou aj júl,“ dodal klimatológ Pavel Matejovič.



SOBOTA 22. 7. 2023
Premenlivá oblačnosť a od západu postupne prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 18° až 11°C
Maximálna teplota: 22° až 29°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

NEDEĽA 23. 7. 2023
Prevažne polooblačno.
Minimálna teplota: 19° až 11°C
Maximálna teplota: 24° až 30°C
JZ vietor 1 až 5 m/s

PONDELOK 24. 7. 2023
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 21° až 15°C
Maximálna teplota: 25° až 32°C
J vietor 1 až 5 m/s

UTOROK 25. 7. 2023
Polooblačno až oblačno. Od severozápadu na mnohých miestach prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 23° až 15°C
Maximálna teplota: 27° až 34°C
J vietor 1 až 5 m/s

STREDA 26. 7. 2023
Premenlivá oblačnosť a na mnohých miestach prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 19° až 13°C
Maximálna teplota: 23° až 30°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 27. 7. 2023
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: 15° až 7°C
Maximálna teplota: 21° až 27°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

PIATOK 28. 7. 2023
Premenlivá, prevažne veľká oblačnosť a miestami búrky.
Minimálna teplota: 20° až 14°C
Maximálna teplota: 21° až 27°C
Z vietor 1 až 5 m/s


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.