Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Ovanie nás vzduch z trópov, čo bude potom?

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

September bol rekordný mesiac, aj 20. október priniesol letné teploty – otepľovanie komplikuje predpovede počasia.

Bratislava 21. októbra (Teraz.sk) - Uplynulý týždeň priniesol spočiatku prevažne slnečné jesenné počasie s rannými mrazíkmi. Krátku romantiku pripomínajúcu neskoré babie leto však veľmi rýchlo vystriedalo oteplenie spojené s oblačnosťou a vetrom. Čo nás čaká v nasledujúcich dňoch? Budú takéto výkyvy pokračovať?

„V prvej polovici tohto týždňa sme pocítili prvý závan jesene. Po preniknutí studeného vzduchu od severozápadu sa do oblasti strednej Európy rozšíril výbežok tlakovej výše. Po zmenšení oblačnosti a utíšení vetra klesli minimálne teploty aj v nížinách pod bod mrazu. Situácia sa v závere týždňa však radikálne zmenila. Studené severozápadné prúdenie vystriedalo teplé južné. Od juhu k nám začal prenikať veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

Teplota vzduchu začala stúpať na západe Slovenska už počas štvrtkového popoludnia a noci na piatok. V Gabčíkove, kde ešte v stredu ráno zaznamenali mráz, bolo v piatok o 8. hodine ráno 19,1 °C o 14. hodine až 22,8 °C. V Nitre v piatok o 14. hodine dosiahla teplota vzduchu až 25,6 °C a na viacerých miestach bol 20. október letným dňom.

SHMÚ tiež vydal výstrahy pred silným vetrom, ktorý počas víkendu môže na hrebeňoch hôr dosiahnuť rýchlosť 44 metrov za sekundu, teda až do 160 kilometrov za hodinu.

„Prognostické modely pritom ešte pred niekoľkými dňami avizovali presne opačný vývoj. Naše územie sa malo nachádzať v blízkosti teplotného rozhrania, ktoré malo oddeľovať studený vzduch na severe a východe Európy od teplého na juhu nášho kontinentu. Uvedené teplotné rozhranie sa však posunulo viac na sever. Takýto vývoj má na svedomí prehĺbenie tlakovej níže nad Britskými ostrovmi. Práve po jej prednej strane sa k nám dostáva veľmi teplý vzduch,“ vysvetlil klimatológ.

Podľa jeho slov vrtochy počasia – a tým aj nevyhnutnosť korigovať a meniť jeho predpovede – vyplývajú z klimatickej zmeny. Vďaka nej deje v atmosfére prebiehajú neštandardne. „Máme totiž za sebou mimoriadne teplý september, ktorý bol extrémne teplý nielen u nás, ale aj globálne,“ uviedol Matejovič.

Na celej Zemi, na severnej pologuli aj v Európe bol tohtoročný september najteplejší od začiatku systematických meraní, teda od roku 1850. Rekordný bol aj na Slovensku a napríklad v Hurbanove s priemernou teplotou vzduchu 19,7 °C prevýšil v Hurbanove o 4,3 °C dlhodobý priemer rokov 1901 až 2000.

„To spôsobuje, že teplý vzduch sa viac presadzuje a komplikuje dlhodobejšie prognózy. Hoci prognostické modely často avizujú výrazné a dlhodobé ochladenie, nastane presný opak. Klimatická zmena tak sťažuje predpovede počasia,“ doplnil odborník.

Podľa jeho slov by sa v budúcom týždni po veternom, ale veľmi teplom víkende malo počasie upokojiť. „Počasie bude mať ustálenejší charakter, pričom v nížinách sa budú teploty stále pohybovať okolo 20 °C. Teplotne nadnormálne počasie bude teda pokračovať,“ avizoval Pavel Matejovič.


SOBOTA 21. 10. 2023
Premenlivá oblačnosť a na viacerých miestach prehánky a aj búrky.
Minimálna teplota: 18° až 10°C
Maximálna teplota: 17° až 24°C
SZ vietor 1 až 4 m/s

NEDEĽA 22. 10. 2023
Veľká oblačnosť až zamračené a na viacerých miestach prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 12° až 6°C
Maximálna teplota: 14° až 21°C
J vietor 1 až 5 m/s

PONDELOK 23. 10. 2023
Polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky alebo aj búrky.
Minimálna teplota: 11° až 5°C
Maximálna teplota: 13° až 19°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

UTOROK 24. 10. 2023
Jasno až polooblačno.
Minimálna teplota: 11° až 5°C
Maximálna teplota: 11° až 17°C
Jasno až polooblačno.

STREDA 25. 10. 2023
Oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď.
Minimálna teplota: 8° až 2°C
Maximálna teplota: 13° až 19°C
J vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 26. 10. 2023
Veľká oblačnosť až zamračené a miestami prehánky alebo občasný dážď.
Minimálna teplota: 7° až 2°C
Maximálna teplota: 13° až 19°C
J vietor 1 až 5 m/s

PIATOK 27. 10. 2023
Oblačno až zamračené.
Minimálna teplota: 6° až 2°C
Maximálna teplota: 10° až 16°C
J vietor 1 až 5 m/s


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.