Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Biele Vianoce? Sneženie premôžu teplo a dážď

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na nasledujúci týždeň.

Bratislava 23. decembra (Teraz.sk) - Uplynulý týždeň sa na mnohých miestach Slovenska poznačil hustými hmlami, ktoré vystriedal silný vietor a výdatné zrážky. "Tie boli v nižších polohách spočiatku vo forme dažďa, postupne aj sneženia, v horských polohách snežilo," uviedol pre Teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič. A ako budú vyzerať tohtoročné Vianoce?

"Zmenu počasia spôsobila hlboká tlaková níž, ktorá sa presúvala z južnej Škandinávie nad Pobaltie. Po jej zadnej strane k nám prúdil od severozápadu chladnejší morský vzduch, vplyvom ktorého sa výrazne ochladilo hlavne na horách. V prízemnej vrstve sa totiž vzduch ohrial nad teplejšími vodami Atlantiku, a preto ochladenie nebolo až také výrazné," vysvetlil Matejovič.

Sneh síce môže postupne prejsť celým Slovenskom, neudrží sa však dlho. "Počas vianočných sviatkov sa prúdenie viac stočí na západ a chladnejší morský vzduchu postupne vystrieda teplý, ktorý bude k nám bude prúdiť z oblasti Azorských ostrovov," uviedol klimatológ s tým, že prílev teplého vzduchu pravdepodobne vyvrcholí na prvý vianočný sviatok. Na krajnom juhozápade môžu teploty dosiahnuť aj naozaj teplé hodnoty, prekvapením nemusí byť ani 15 °C. "Teda ako tradične najteplejšie bude počas vianočných sviatkov," dodal. Snehovej pokrývky sa potešia len na horách.

Na zasnežené Vianoce môžu viaceré oblasti, hlavne tie nižšie položené, len spomínať. V Bratislave či Žiline sa zobudili do bielych Vianoc naposledy v roku 2021, predtým však sneh ráno nevideli od roku 2012. Inú situáciu zažili Popradčania, ktorý mali zasnežené vianočné vstávanie posledné dva roky. V Košiciach je snehová pokrývka skôr výnimkou, 24. decembra ráno mali sneh poslednýkrát v roku 2017.

Podľa Matejoviča Slovensko neočakáva nejaké výrazné ochladenie ani po Vianociach. "Naopak v druhej polovici budúceho týždňa by k nám mal od juhozápadu opäť preniknúť teplý vzduch, pričom na juhozápade môžu vystúpiť maximálne teploty na 10 °C. Naďalej bude teda prevládať na túto ročnú dobu teplotne nadnormálne počasie. Nejaké ochladenie sa črtá až na prelome starého a nového roka," uzavrel.



SOBOTA 23. 12. 2023
Veľká oblačnosť až zamračené a miestami prehánky. V priebehu dňa na západe na mnohých miestach sneženie, na krajnom juhozápade aj zrážky zmiešané.
Minimálna teplota: 3° až -5°C
Maximálna teplota: -4° až 2°C
SZ vietor 4 až 7 m/s

NEDEĽA 24. 12. 2023
Oblačno až zamračené a na mnohých miestach sneženie, ktoré od západu bude prechádzať do dažďa.
Minimálna teplota: 4° až -3°C
Maximálna teplota: 2° až 9°C
SZ vietor 2 až 7 m/s

PONDELOK 25. 12. 2023
Oblačno až zamračené a miestami dážď.
Minimálna teplota: 10° až 4°C
Maximálna teplota: 5° až 14°C
Z vietor 2 až 7 m/s

UTOROK 26. 12. 2023
Jasno až polooblačno. Ojedinele prehánky.
Minimálna teplota: 7° až 0°C
Maximálna teplota: 4° až 12°C
J vietor 1 až 5 m/s

STREDA 27. 12. 2023
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: 5° až -1°C
Maximálna teplota: 3° až 9°C
J vietor 1 až 4 m/s

ŠTVRTOK 28. 12. 2023
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: 6° až 0°C
Maximálna teplota: 4° až 11°C
J vietor 1 až 5 m/s

PIATOK 29. 12. 2023
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky.
Minimálna teplota: 5° až -1°C
Maximálna teplota: 3° až 10°C
JV vietor 1 až 5 m/s


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.