Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Teplota radikálne klesá. Prídu arktické dni?

Na snímke zasnežené kopce v Nízkych Tatrách na Donovaloch v utorok 2. januára 2024. Foto: TASR - Pavol Zachar

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na nasledujúci týždeň.

Bratislava 5. januára (Teraz.sk) – Január pokračoval v trende nadnormálnych teplôt a skôr sa podobal na marec. Severnejšie od nás sa však počasie vyvíja iným smerom, pričom to vyzerá tak, že zmeny prídu aj nad oblasť Slovenska.

"V prvých dňoch tohto roka pokračovalo teplotne nadnormálne počasie, ktoré bolo spôsobené prílevom teplého, pôvodom tropického vzduchu od juhozápadu. Maximálne teploty dosahovali na juhozápadnom Slovensku až 14 °C, čo sú na začiatok januára mimoriadne vysoké hodnoty. Veľmi vysoké boli aj priemerné denné teploty, ktoré boli na úrovni marcových a aprílových hodnôt," zhodnotil pre teraz.sk situáciu uplynulých dní klimatológ Pavel Matejovič.

Inak to však vyzerá v severovýchodnej Európe, kde panuje z oblasti Arktídy preniknutý studený vzduch. Ako uviedol Matejovič, v severnom Švédsku klesali minimálne teploty až na -44 °C. "Medzi touto studenou vzduchovou hmotou a teplým vzduchom nad zvyšnou časťou európskeho kontinentu sa vytvorilo výrazné teplotné rozhranie, ktoré sa pomaly posúva na juh."

Priblížil, že tento studený kontinentálny polárny vzduch má preniknúť na prelome týždňov aj do strednej Európy. Jeho vpád prinesie výrazný pokles teploty, pričom na teplomeroch sa zrazu ochladí aj o 15 až 20 °C. "Na začiatku budúceho týždňa sa maximálne teploty cez deň aj na krajnom juhozápade Slovenska budú pohybovať len okolo -5 °C," uviedol s tým, že výnimkou nebude ani Bratislava. Tú okrem iného zasiahne aj silný vietor, čo pocitovú teplotu ešte zníži. Ešte chladnejšie má byť na severe Slovenska. Podľa klimatológa sa tam pravdepodobne vyskytnú aj arktické dni, počas ktorých maximálna teplota nevystúpi nad -10 °C.

Prognostické modely zatiaľ ukazujú výraznú otočku v tom, aké počasie sme pociťovali v decembri a na začiatku januára. "Príde k prestavbe tlakových útvarov, v dôsledku čoho sa zmení atmosférická cirkulácia. Preto očakávaný vpád veľmi studeného vzduchu nebude pravdepodobne posledný. Nie sú vylúčené ani situácie s výdatným snežením a snehovými fujavicami, ktoré sa môžu vyskytnúť aj v nížinách juhozápadného Slovenska," povedal Matejovič. Aktuálne však podľa jeho slov nie je možné predpovedať, kedy k takej kalamitnej situácii môže prísť, no treba byť na ňu pripravený. Podobne sa to týka aj silných mrazov.


SOBOTA 6. 1. 2024
Oblačno až zamračené a na viacerých miestach dážď. Dážď najmä na severozápade.
Minimálna teplota: 7° až 0°C
Maximálna teplota: 2° až 7°C
V vietor 1 až 5 m/s

NEDEĽA 7. 1. 2024
Oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď. Postupne výrazné ochladzovanie a na západe a severe Slovenska prechod do sneženia. Spočiatku hrozba aj mrznúceho dažďa.
Minimálna teplota: 6° až -3°C
Maximálna teplota: -5° až 5°C
S vietor 3 až 7 m/s

PONDELOK 8. 1. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami snehové prehánky. Veľmi chladno!
Minimálna teplota: -3° až -12°C
Maximálna teplota: -13° až -2°C
S vietor 2 až 7 m/s

UTOROK 9. 1. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: -5° až -18°C
Maximálna teplota: -9° až -1°C
SV vietor 1 až 5 m/s

STREDA 10. 1. 2024
Jasno až polooblačno. Počas dňa od severovýchodu pribúdanie oblačnosti.
Minimálna teplota: -6° až -19°C
Maximálna teplota: -3° až 3°C
S vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 11. 1. 2024
Jasno až polooblačno. Na severe aj viac oblačnosti a tu možnosť snehových prehánok.
Minimálna teplota: -4° až -11°C
Maximálna teplota: -5° až 3°C
J vietor 1 až 5 m/s


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.