Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Stret tepla a zimy. Svoje povie aj inverzia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefán Puškáš

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na nasledujúci týždeň.

Bratislava 27. januára (Teraz.sk) – Aj keď ešte ostáva niekoľko dní do konca mesiaca, už teraz sa dá január zadefinovať ako teplotne nadnormálny. Rozhranie mesiacov prinesie striedavé počasie, na niektorých miestach však o teplote rozhodne teplotná inverzia.

"Počas uplynulého týždňa sa do strednej Európy obnovil prílev teplého morského vzduchu, pričom maximálne teploty vystúpili v nížinách juhozápadného Slovenska nad 10 °C. Teplé počasie však prevládalo v priebehu väčšej časti januára. Do konca tohto mesiaca prognostické modely neočakávajú žiadne výraznejšie ochladenie a január ako celok skoční ako teplotne nadnormálny s kladnou teplotnou odchýlkou 2 až 3 °C nad dlhodobým priemerom," povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

Výraznejšie zníženie teplôt sa neočakáva ani v úvode februára. Podľa Matejoviča k nám bude aj naďalej prúdiť striedavo teplejší a chladnejší morský vzduch. Prílev chladnejšieho morského vzduchu sa však prejaví len na horách, v nížinách juhozápadného Slovenska budú maximálne teploty dosahovať 6 až 8 °C.

Atmosférické zrážky sa budú striedavo vyskytovať vo forme dažďa i sneženia. Snehová pokrývka však pribudne len v horských oblastiach, prechodne sa môže objaviť aj v nižších polohách východného Slovenska.

"V druhej polovici budúceho týždňa by mal na severnom okraji tlakovej výše so stredom nad južnou Európou od západu zosilnieť prílev teplého vzduchu. V nižších polohách sa však môže vytvárať teplotná inverzia, ktorá môže počas dňa zabrániť vzostupu teploty. Tam kde sa oblačnosť zmenší a tiež na horách môžu maximálne teploty opäť prekročiť hranicu 10 °C. V oblastiach, kde sa bude udržiavať teplotná inverzia, to môže byť len slabo na nulou," uviedol klimatológ.

Ako pripomína, stále treba rátať aj s veterným počasím. Pred mimoriadne silným sobotňajším vetrom na horách severného a stredného Slovenka varujú aj meteorológovia. V nárazoch môže dosiahnuť rýchlosť až 180 kilometrov za hodinu. Výstrahy okrem hôr platia aj pre celý Bratislavský, Trnavský, Nitriansky a väčšinu Trenčianskeho kraja. Veterno sa udrží i v nedeľu, nárazy dosiahnu najmä na juhozápade a pod Tatrami okolo 70 kilometrov za hodinu, no ojedinele až 90 kilometrov za hodinu. Na horách sa očakáva naozaj búrlivý vietor až silná či mohutná víchrica. Počasie podľa Matejoviča sa v prvej polovici budúceho týždňa ustáli, no v druhej polovici vietor opäť zosilnie. Silný vietor by sa mal vyskytnúť najmä v severných regiónoch Slovenska.

"Podľa prognostických modelov by mal február skončiť ako teplotne nadnormálny. Aj keď sa vyskytne ochladenie, podstatným spôsobom už neovplyvní celkovú priemernú teplotu zimy, ktorá by sa mala, ako tu už býva v posledných rokoch tradíciou, opäť zaradiť k tým miernym," dodáva na záver.


SOBOTA 27. 1. 2024
Oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď. Od 800 metrov zrážky snehové. Cez deň polooblačno až oblačno. Na severe trvalé sneženie.
Minimálna teplota: 2° až -5°C
Maximálna teplota: -1° až 6°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

NEDEĽA 28. 1. 2024
Jasno až polooblačno. Na severe a východe aj viac oblačnosti.
Minimálna teplota: 2° až -7°C
Maximálna teplota: -1° až 6°C
S vietor 1 až 4 m/s

PONDELOK 29. 1. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 1° až -8°C
Maximálna teplota: 1° až 7°C
J vietor 1 až 5 m/s

UTOROK 30. 1. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: -1° až -9°C
Maximálna teplota: 1° až 8°C
J vietor 1 až 5 m/s

STREDA 31. 1. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: -2° až -9°C
Maximálna teplota: 1° až 7°C
J vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 1. 2. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 3° až -5°C
Maximálna teplota: 2° až 7°C
J vietor 1 až 5 m/s

PIATOK 2. 2. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 3° až -6°C
Maximálna teplota: 3° až 10°C
Z vietor 1 až 5 m/s


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.