Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Prišlo ochladenie, teploty však opäť porastú

Na snímke rozkvitnuté jarné kvety krókusy v záhradke v Košiciach. Foto: TASR – František Iván

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na nasledujúci týždeň.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 8. marca (Teraz.sk) - Tí, ktorí si zvykli na nadpriemerné teploty počas posledných týždňov, zažili uplynulé dni mierny šok. Jarné teplo vystriedalo ochladenie a na viacerých miestach i dážď s vetrom. Síce klesnutie teplôt aspoň toto obdobie priblížilo k normálu, dlho sa u nás neudrží.

"V prvej polovici tohto týždňa pokračovalo teplé počasie s maximálnymi teplotami 14 až 18 °C. Situácia sa začala meniť v strede týždňa, keď k nám začal od severovýchodu prenikať chladnejší vzduch. Vo štvrtok dosiahla maximálna teplota na juhu Slovenska 8 °C. Takáto teplota sa už priblížila dlhodobému marcovému normálu," priblížil pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič s tým, že "v prvej marcovej dekáde sa dlhodobý priemer na juhu Slovenska pohybuje okolo 3 °C. Vďaka extrémne teplému februáru, ktorý dosiahol v najteplejších oblastiach priemernú mesačnú teplotu 8 až 9 °C, sa však môže aktuálne ochladenie pocitovo javiť ako výrazné."

Matejovič upozorňuje, že toto ochladenie bude len prechodné. Na víkend sa totiž očakáva obnovenie teplejšieho počasia so vzduchom prichádzajúcim zo Stredomoria. Tento teplý trend by sa mal udržať aj počas nasledujúceho týždňa.

Nočné zmenšenie oblačnosti a utíšenie vetra však môže v nížinách priniesť teploty pod bodom mrazu. Slabý mráz sa podľa klimatológa na niektorých miestach vyskytol aj počas uplynulého týždňa. "Napríklad v utorok ráno klesla v Piešťanoch vo výške 2 m nad zemským povrchom teplota na -0.1 °C, v stredu v Kuchyni na -1 °C a v Dudinciach na -0.7 °C. Takéto minimálne teploty však zodpovedajú dlhodobému priemeru," uviedol.

Príchod jari je však viditeľný. Na svahu lužného lesa v Bratislave vyrastá medvedí cesnak. Záhradkárov potešia aj kvitnúce narcisy, krókusy či vŕby. Čo ich však nepoteší je možné mrznutie, ktoré je pre rastliny v tomto ročnom období nebezpečné. Najmä keď vplyvom extrémne teplého februára v niektorých oblastiach rozkvitli už aj marhule. Ako vysvetlil Matejovič "prírodné ekosystémy nie sú totiž u nás adaptované na takéto teplotné extrémy. Mráz sa v marci môže u nás objaviť hocikedy, a to k nám nemusí ani prúdiť studený vzduch, stačí radiačné vyžarovanie tepla od zemského povrchu počas jasných a bezveterných nocí. V priemere sa v Hurbanove za prvý jarný mesiac vyskytuje 14 dní s mrazom, teda približne každý druhý deň môže teplota v nížinách juhozápadného Slovenska klesnúť pod bod mrazu."

Tohtoročná zima na atmosférické zrážky netrpela. Podľa analýzy Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) dokonca skončila asi ako šiesta najvlhkejšia od začiatku meteorologických pozorovaní na našom území. Podľa Matejoviča teda sucho aktuálne nehrozí. Upozorňuje však, že v stredných horských oblastiach bola snehová pokrývka roztopená už začiatkom februára. "Snehová pokrývka je prirodzenou zásobárňou vody. V prípade, že marec a apríl by boli chudobné na zrážky, mohlo by sa začať prejavovať sucho," uviedol.


SOBOTA 9. 3. 2024
Polooblačno až oblačno. V priebehu dňa na západe zväčšovanie oblačnosti.
Minimálna teplota: -4 °C až 4 °C
Maximálna teplota: 5 °C až 11 °C
JV vietor až 15 až 35 km/h

NEDEĽA 10. 3. 2024
Oblačno až zamračené. Ojedinele možnosť prehánok. Na západe veterno.
Minimálna teplota: 1 °C až 7 °C
Maximálna teplota: 6 °C až 14 °C
JV vietor až 20 až 40 km/h

PONDELOK 11. 3. 2024
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach dážď.
Minimálna teplota: 1 °C až 8 °C
Maximálna teplota: 8 °C až 13 °C
JV vietor až 20 až 40 km/h

UTOROK 12. 3. 2024
Premenlivá oblačnosť a na viacerých miestach prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 1 °C až 7 °C
Maximálna teplota: 7 °C až 14 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

STREDA 13. 3. 2024
Oblačno až zamračené a na viacerých miestach dážď. Od 500 metrov, na severe prechodne aj nižšie zrážky snehové.
Minimálna teplota: 1 °C až 7 °C
Maximálna teplota: 2 °C až 8 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

ŠTVRTOK 14. 3. 2024
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: -4 °C až 2 °C
Maximálna teplota: 1 °C až 7 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

PIATOK 15. 3. 2024
Premenlivá oblačnosť a ojedinele prehánky.
Minimálna teplota: 1 °C až 7 °C
Maximálna teplota: 6 °C až 13 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

zdroj: meteo.sk



Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.