Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Oteplí sa, jar môže skončiť s rekordami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na nasledujúci týždeň.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 3. mája (TASR) - V uplynulom týždni skončil apríl, ktorý udržal šnúru teplotne nadpriemerných mesiacov. Takýto záver nezmenilo ani citeľné ochladenie v jeho druhej polovici. "Jeho priemerná mesačná teplota dosiahla v Hurbanove 13.5 °C, uplynulý mesiac bol tak najteplejším aprílom od roku 2018," uviedol pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič. A ako bude vyzerať máj?

"Teplý záverečný finiš apríla mal na svedomí prílev teplého vzduchu od juhozápadu, vďaka ktorému šli hore najmä minimálne teploty. Letné dni sa však vyskytli nielen na juhozápadnom Slovensku, ale aj na Orave," priblížil Matejovič. Podobné počasie má pokračovať aj počas víkendu, udržať by sa malo aj v budúcom týždni. Viaceré dni však prinesú búrky.

Nasledujúci týždeň opäť prinesie pracovné voľno, na niektorých miestach však výletom v prírode slnko a teplo nebude až tak dopriate. "V strede budúceho týždňa by mal do karpatskej oblasti prechodne preniknúť po prednej strane tlakovej výše nad južnou Škandináviou o niečo chladnejší vzduch. Jeho prílev by sa mal však výrazne prejaviť len na severe a východe Slovenska, pričom najmä v horských dolinách a kotlinách sa môže vyskytnúť aj prízemný mráz," povedal klimatológ. Nížiny juhozápadného Slovenska by podľa jeho slov mali zostať bez mrazov.

Druhá májová dekáda poteší už o niečo teplejším vzduchom. Ten by k nám mal začať po prednej strane tlakovej níže so stredom nad Britskými ostrovmi prúdiť od juhozápadu. Maximálne teploty môžu dosahovať okolo 25 °C. Čo znamená, že ani tento rok nebudú traja zmrznutí - Pankrác, Servác a Bonifác - s mrazmi.

Podľa Matejoviča by mal máj ako celok skončiť ako teplotne slabo nadnormálny. "Ak však bude mať máj rovnako veľkú kladnú teplotu ako apríl, môže tohtoročná jar skončiť ako rekordne teplá. Po jeseni a zime by to v takom prípade bolo za sebou v poradí tretie rekordne teplé ročné obdobie."

Napriek výdatným aprílovým zrážkam sa na západnom Slovensku miestami začína prejavovať sucho. Vyššie teploty umocňujú výpar vody z pôdy. V máji sa už pomerne často vyskytujú búrky, takže výdatnosť zrážok bude závislá od ich miesta výskytu. V oblastiach bez búrok, alebo s malým množstvom zrážok, sa sucho môže ešte zhoršiť.

Aj keď sa v apríli vyskytli výdatné dažde, na niektorých miestach západného Slovenska sa už začína prejavovať nedostatok vlhkosti. Ako vysvetlil Matejovič, vyššie teploty spôsobujú intenzívnejší výpar vody z pôdy. V máji tiež dochádza pomerne často k búrkam, takže výdatnosť zrážok bude závisieť od toho, kde sa tieto dažde objavia. V oblastiach, kde k búrkam nedôjde alebo kde spadne len málo zrážok, sa sucho môže ešte zhoršiť.

SOBOTA 4. 5. 2024
Jasno až polooblačno.
Minimálna teplota: 10 °C až 17 °C
Maximálna teplota: 19 °C až 25 °C
JV vietor až 10 až 25 km/h

NEDEĽA 5. 5. 2024
Premenlivá oblačnosť a v priebehu popoludnia miestami prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 5 °C až 12 °C
Maximálna teplota: 19 °C až 25 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

PONDELOK 6. 5. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 5 °C až 12 °C
Maximálna teplota: 16 °C až 23 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

UTOROK 7. 5. 2024
Premenlivá oblačnosť a počas popoludnia na viacerých miestach prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 6 °C až 12 °C
Maximálna teplota: 18 °C až 24 °C
S vietor až 10 až 25 km/h

STREDA 8. 5. 2024
Premenlivá, prevažne veľká oblačnosť a miestami prehánky.
Minimálna teplota: 4 °C až 10 °C
Maximálna teplota: 15 °C až 21 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

ŠTVRTOK 9. 5. 2024
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: 6 °C až 12 °C
Maximálna teplota: 16 °C až 23 °C
S vietor až 10 až 25 km/h

PIATOK 10. 5. 2024
Prevažne oblačno a ojedinele prehánky.
Minimálna teplota: 4 °C až 10 °C
Maximálna teplota: 17 °C až 23 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.