Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Dočkáme sa zimy na Nový rok?

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Severná Amerika zažíva krutú zimu, na Slovensku počasie pripomína jar. Vydrží to do Troch kráľov.

Bratislava 30. decembra (Teraz.sk) – Počas na Vianoce pripomínali skôr jar, než zimnú idylku, čo napokon na Slovensku nie je nič výnimočné. Zdá sa však, že sa v podobnom duchu bude niesť aj koniec starého a začiatok nového roka. Príde zima v prvých dňoch roku 2023? A aké počasie prežívajú v iných končinách sveta?

„Počas vianočných sviatkov sa u nás ako zvyčajne prejavila tzv. vianočná singularita, ktorú spôsobuje prílev teplejšieho vzduchu z Atlantického oceánu. Úplne odlišné počasie počas Vianoc však zažili v USA, kde mali nielen bohatú snehovú nádielku, ale sa tu vyskytli aj extrémne mrazy. Bolo to spôsobené vpádom veľmi studeného arktického vzduchu z Kanady,“ hovorí klimatológ Pavel Matejovič. „Treba si však uvedomiť, že Spojené štáty majú odlišnú klímu ako Európa. Napríklad v Chicagu, ktoré leží približne v takej zemepisnej šírke ako Neapol, je priemerná teplota zimy ako na Orave. Ešte chladnejšie zimy sú na severe USA v oblasti veľkých jazier. Táto oblasť sa nachádza asi v takej zemepisnej šírke ako južné Slovensko, no priemerná teplota zimy sa tu vyrovná priemernej teplote zím na Lomnickom štíte.“

Ako dodáva Matejovič, tieto klimatické pomery sú spôsobené špecifickými geografickými podmienkami severoamerického kontinentu. „Rovinatý terén v strednej časti Severnej Ameriky predstavuje otvorené dvere, cez ktoré sa môže masa veľmi studeného arktického vzduchu dostať hlboko na juh. Studenému vzduchu v centrálnej časti USA nestoja v ceste žiadne významné prekážky. Apalačské vrchy, ktoré sa nachádzajú na východe USA, sú skôr rozložené v poludníkovom smere a studený vzduch ich preto ľahko obtečie,“ dodáva odborník.

Celkom odlišné klimatické podmienky má podľa jeho slov Európa. Je to nielen vďaka teplému Golfskému prúdu ale aj okolitých morí, ktoré Európu chránia pred vpádmi studeného arktického vzduchu z oblasti Grónska a Severného ľadového oceánu. Vnútrozemie Európy pred studeným vzduchom ochraňujú aj pohoria ako sú Alpy a Karpaty.

„Veľmi studený kontinentálny vzduch sa do Európy môže dostať z východnej Európy a z oblasti Sibíri, no jeho vpády nebývajú tak časté a výrazné ako v USA. Aj preto sú zimy v Európe oveľa miernejšie ako v severnej Amerike,“ vysvetľuje Matejovič. „Navyše sa oproti minulosti frekvencia miernych zím u nás zvyšuje, čo je spôsobené najmä zmenou klímy. Aj preto sme posledné biele Vianoce mali na území celého Slovenska naposledy pred 20 rokmi. Je predpoklad, že v budúcnosti sa bude priemerná teplota ďalej zvyšovať a snehová pokrývka bude hlavne v nižších polohách u nás čoraz vzácnejšia.“

V minulosti sa na prelome rokov zvyklo po vianočnom oteplení ochladiť. Tento rok však tomu bude naopak. Predpoveď klimatológa to potvrdzuje:

„Podľa prognostických modelov by k nám mal od juhozápadu na Silvestra a na začiatku nového roka preniknúť od juhozápadu veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch. Jeho prílev sa prejaví nielen v nížinách, ale aj v stredných a vyšších horských polohách. Je teda dosť pravdepodobné, že sneh postupne zmizne aj v stredných horských oblastiach a bude sa vyskytovať len vo vysokých polohách. Na Silvestra a Nový rok teda bude u nás počasie pripomínať viac skorú jar, pričom maximálne teploty môžu vystúpiť aj na 15 °C a nie sú vylúčené ani vyššie hodnoty. Výrazné ochladenie modely nepredpovedajú ani na Troch kráľov, aj keď teploty už nebudú vystupovať až tak vysoko ako na prelome rokov.“

Milovníci zimných športov však nemusia hádzať flintu do žita. Predpovedať počasie na druhú polovicu zimy sa aktuálne nedá, no je skôr predpoklad, že zima ako celok skončí opäť teplotne nadnormálna. Podľa Matejoviča však k nejakému vpádu studeného vzduchu pravdepodobne príde, preto by lúčenie so zimou bolo predčasné. „Tohtoročná zima nepovedala ešte posledné slovo, a preto by sme mali byť pripravení či už na silné mrazy, alebo neočakávanú snehovú nádielku. K takýmto situáciám totiž prichádza aj počas miernych zím,“ doplnil klimatológ Pavel Matejovič.

SOBOTA 31. 12. 2022
Oblačno až zamračené a miestami mrholenie. Počas dňa od západu zmenšovanie oblačnosti.
Minimálna teplota: 7° až -2°C
Maximálna teplota: 6° až 14°C
J vietor 1 až 5 m/s

NEDEĽA 1. 1. 2023
Prevažne polooblačno. Zrána hmlisto.
Minimálna teplota: 8° až 1°C
Maximálna teplota: 8° až 15°C
J vietor 1 až 5 m/s

PONDELOK 2. 1. 2023
Polooblačno až oblačno a zrána hmlisto.
Minimálna teplota: 7° až 0°C
Maximálna teplota: 5° až 11°C
J vietor 1 až 5 m/s

UTOROK 3. 1. 2023
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: 7° až -2°C
Maximálna teplota: 5° až 11°C
JV vietor 1 až 5 m/s

STREDA 4. 1. 2023
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: 2° až -5°C
Maximálna teplota: 3° až 8°C
S vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 5. 1. 2023
Oblačno až zamračené a miestami prehánky.
Minimálna teplota: 5° až -3°C
Maximálna teplota: 2° až 8°C
S vietor 1 až 5 m/s

PIATOK 6. 1. 2023
Oblačno a miestami dážď.
Minimálna teplota: 5° až 1°C
Maximálna teplota: 3° až *8°C
S vietor 1 až 5 m/s

Zdroj: imeteo.sk