Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREPOVEĎ POČASIA: Po búrlivom víkende príde hromničná zima

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

V sobotu bude fúkať nepríjemný, na horách až nebezpečný vietor, spolu s čerstvým snehom to prinesie hrozbu lavín!

Bratislava 4. február (Teraz.sk) - Počasie na začiatku víkendu pripomínalo v niektorých častiach Slovenska skôr bláznivý apríl než ozajstnú zimu. Zažili sme sneženie, dážď, silný vietor a v stredu popoludní resp. večer na západe Slovenska aj búrky, čo je v zimnom období neobvyklé.

„Tieto búrlivé zmeny počasia spôsobuje tlaková níž, ktorej stred sa presúva v našej blízkosti od Severného mora cez Dánsko, Poľsko smerom na juh. Takéto níže sa väčšinou cez naše územie nepresúvajú,“ povedal pre Teraz.sk klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). „Toto spôsobuje prudké zmeny počasia, a tiež nepríjemný až nebezpečný vietor. Ten nás potrápi počas soboty a čiastočne aj v nedeľu.“

Na víkend vydal SHMÚ aj početné výstrahy pred snehom, poľadovicou, snehovými jazykmi no najmä pred spomínaným silným vetrom. Na sobotu a pre horské oblasti dokonca platí výstraha tretieho teda najvyššieho stupňa, keďže vietor môže na hrebeňoch pohorí dosiahnuť rýchlosť 120 a v nárazoch až 180 kilometrov za hodinu.

Po rozbúrenom víkende by sa však počasie malo upokojiť a zdá sa, že február nám chce vynahradiť zimu, o ktorú nás ukrátil január. Ten na mnohých miestach skončil s výrazne kladnou teplotnou odchýlkou od normálu.

„Napríklad v Bratislave na letisku a vo Vysokej nad Uhom na východe Slovenska bola priemerná januárová teplota vzduchu navlas rovnaká, a to 4,2 stupňa Celzia. Už táto hodnota zodpovedá skôr marcu, ale určite nie januáru, pre ktorý sú na týchto miestach obvyklé priemerné teploty okolo nuly, alebo aj nižšie – menovite na východe Slovenska. O to zvláštnejšie potom je, že východ Slovenska bol rovnako teplý ako krajný juhozápad,“ vysvetlil Pavel Faško.

Ako dodal, január tiež priniesol rekordne vysoké úhrny zrážok. Napríklad v Hurbanove dosiahol mesačný úhrn zrážok 97,4 milimetrov, čo je najvyššia hodnota pre január od roku 1876.

„Smerom na východ potom pribúdajú ďalšie vysoké až rekordné úhrny zrážok pre január. Napríklad v Dudinciach to bolo 107,1 mm, čo výrazne prekračuje dovtedajší rekord 85 mm z roku 1977. V Banskej Štiavnici spadlo v januári 126,3 mm zrážok, teda opäť rekordné množstvo,“ konštatoval Faško.

Pre doplnenie niektoré ďalšie rekordné hodnoty: Bzovík má januárový úhrn zrážok 99,9 mm, Vígľaš-Pstruša 91 mm, Spišské Vlachy 71,2 mm, Gánovce 60,7 mm, Prešov 76,4 mm, Bardejov 95,6 mm a Silica 105,2 mm. Tieto zrážky padali najskôr v tekutej forme, najmä po 15. januári však už mali aj podobu snehu. Vo vyšších nadmorských výškach a v severnejších polohách sa tak začala kumulovať snehová pokrývka a tento vývoj pokračuje doteraz.

„Zasa sa potvrdilo, že nám chýba priemerné počasie a stále sa pohybujeme blízko extrémov,“ dodal Pavel Faško. „Pozitívom je, že sneh obsahuje veľa vody – a ak sa bude neskôr topiť, bude táto vlaha užitočná pre vegetáciu.“

Koniec búrlivého víkendu prinesie ochladenie, ktorému sa niekedy hovorí hromničná zima – podľa sviatku Hromníc, ktorý bol 2. februára. Na prednej strane tlakovej výše začne smerom od severovýchodu prúdiť studený vzduch, ktorý prinesie výrazný pokles teplôt cez deň aj v noci. Najmä na miestach, kde je snehová pokrývka môže teplota vzduchu klesnúť aj pod mínus 20 stupňov.

SOBOTA 4. 2. 2023
V noci oblačno až zamračené a doznievanie zrážok. Cez deň naďalej oblačno a na severe sneženie.
Minimálna teplota: 4° až -5°C
Maximálna teplota: -1° až 6°C
SZ vietor 2 až 8 m/s

NEDEĽA 5. 2. 2023
Polooblačno až oblačno. Na severe viac oblačnosti a možnosť snehových prehánok.
Minimálna teplota: -1° až -11°C
Maximálna teplota: -3° až 4°C
SZ vietor 2 až 7 m/s

PONDELOK 6. 2. 2023
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: -2° až -13°C
Maximálna teplota: -4° až 2°C
S vietor 2 až 7 m/s

UTOROK 7. 2. 2023
Jasno až polooblačno.
Minimálna teplota: -4° až -19°C
Maximálna teplota: -5° až 1°C
S vietor 2 až 5 m/s

STREDA 8. 2. 2023
Prevažne jasno.
Minimálna teplota: -5° až -17°C
Maximálna teplota: -7° až 0°C
V vietor 2 až 7 m/s

ŠTVRTOK 9. 2. 2023
Prevažne jasno.
Minimálna teplota: -6° až -11°C
Maximálna teplota: -1° až 2°C
S vietor 1 až 5 m/s

PIATOK 10. 2. 2023
Prevažne jasno, ráno hmla.
Minimálna teplota: -2° až -9°C
Maximálna teplota: 0° až 3°C
V vietor 2 až 7 m/s

Zdroj: imeteo.sk