Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREPOVEĎ POČASIA: Postrašia nás tento rok zmrznutí svätí?

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová

Problémom začína byť sucho, ktoré je výrazné najmä na severozápadnom Slovensku, ale začína sa postupne prejavovať aj na ostatnom území.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 10. mája (Teraz.sk) - Ľudová pranostika hovorí, vraj „studený máj, v stodole raj“. Doterajšie májové teploty vzduchu však opäť prekračovali priemerné hodnoty, hoci sa vyskytli na druhej strane aj obvyklé májové ranné mrazíky. Zachová sa tento trend?

„V práve skončenej prvej májovej dekáde pokračovalo teplotne nadnormálne počasie, ktoré panovalo aj v závere apríla. V Hurbanove dosiahla kladná teplotná odchýlka prvej májovej dekády asi 4 °C od dlhodobého priemeru rokov 1901-2000. Suchší a o niečo chladnejší vzduch, ktorý prenikol v druhej polovici týždňa od severovýchodu sa prejavil len v nočných hodinách najmä v kotlinách severného a východného Slovenska. Tu sa miestami vyskytli nielen prízemné mrazy, ale teplota klesla pod bod mrazu aj vo výške dva metre nad zemským povrchom,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

Stala sa tak napríklad v piatok ráno v Červenom Kláštore, kde namerali teplotu – 1 stupeň Celzia. Počas dňa potom teplota vzduchu na väčšine územia stúpala na maximá v rozpätí 22 až 24 °C.

Cez víkend a na budúci týždeň teploty sa počasie po teplotnej stránke veľmi nezmení, pričom maximálne teploty sa budú v nížinách pohybovať okolo 25 °C. Podľa Matejoviča prognostické modely neočakávajú výraznejšie ochladenie ani počas troch zmrznutých svätých, teda 12., 13. a 14. mája (Pankrác, Servác a Bonifác). A keď už je reč o pranostikách, po nich 15. mája nasleduje svätá Žofia. Na ňu sa vzťahuje známe úslovie, že „svätá Žofia z vína upíja“, teda pre vinárov a vinič znamenala isté riziko mrazov, ktoré znižovali úrodu.

Tento rok však zrejme nič podobné nehrozí a ako dodáva Matejovič, prinajmenšom v nižších polohách sa prízemné mrazy neočakávajú. Ich výskyt sa nedá vylúčiť v horských dolinách najmä na severe.

„Na prednej strane tlakovej níže nad Britskými ostrovmi by k nám mal prúdiť teplejší vzduchu od juhu. V druhej polovici budúceho týždňa by mal od severu opäť preniknúť o niečo chladnejší vzduch, ale jeho prílev by sa mal opäť viac prejaviť na severnom Slovensku. Počasie bude teda na pocit príjemné, zatiaľ bez tropických dní, teda s teplotou vzduchu, ktorá sa zatiaľ nebude približovať k hranici tridsiatich stupňov,“ vysvetlil klimatológ.

Problémom však podľa neho začína byť sucho, ktoré je výrazné najmä na severozápadnom Slovensku, ale začína sa postupne prejavovať aj na ostatnom území. Nejaké výdatnejšie zrážky sa neočakávajú ani v prvej polovici budúceho týždňa. V jeho druhej polovici je vyššia pravdepodobnosť atmosférických zrážok, no tie môžu mať prehánkový a búrkový charakter. Aktuálne sa teda nedá predpovedať, aká bude ich výdatnosť na konkrétnych miestach. „Tam, kde sa zrážky nevyskytnú, alebo budú len nízke úhrny, sa sucho môže ešte viac zvýrazniť,“ doplnil klimatológ Pavel Matejovič.

SOBOTA 11. 5. 2024
Polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky.
Minimálna teplota: 4 °C až 10 °C
Maximálna teplota: 15 °C až 21 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

NEDEĽA 12. 5. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo aj búrky.
Minimálna teplota: 7 °C až 13 °C
Maximálna teplota: 15 °C až 22 °C
JZ vietor až 10 až 25 km/h

PONDELOK 13. 5. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 7 °C až 12 °C
Maximálna teplota: 17 °C až 24 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

UTOROK 14. 5. 2024
Premenlivá oblačnosť a popoludní miestami prehánky.
Minimálna teplota: 7 °C až 13 °C
Maximálna teplota: 13 °C až 20 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

STREDA 15. 5. 2024
Polooblačno.
Minimálna teplota: 7 °C až 10 °C
Maximálna teplota: 15 °C až 25 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

ŠTVRTOK 16. 5. 2024
Polooblačno a ojedinele prehánky.
Minimálna teplota: 6 °C až 8 °C
Maximálna teplota: 12 °C až 19°C
S vietor až 10 až 25 km/h

PIATOK 17. 5. 2024
Prevažne oblačno a ojedinele prehánky.
Minimálna teplota: 5 °C až 7 °C
Maximálna teplota: 11 °C až 16 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.