Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Počasie

POZOR NA BÚRKY: Môžu sa vyskytnúť vo viacerých oblastiach SR

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Búrky sa môžu v utorok vyskytnúť na území Banskobystrického a v niektorých okresoch Nitrianskeho a Košického kraja.

Bratislava 30. mája (TASR) - Búrky sa môžu v utorok vyskytnúť na území Banskobystrického a v niektorých okresoch Nitrianskeho a Košického kraja. Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahy prvého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Výstraha platí od 11.30 do 20.00 h vo všetkých okresoch Banskobystrického kraja, tiež v okresoch Nitra, Levice, Nové Zámky, Zlaté Moravce a Rožňava. Meteorológovia priblížili, že v daných lokalitách je pravdepodobný výskyt búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou od 20 do 30 milimetrov za 30 minút s nárazmi vetra 65 až 70 kilometrov za hodinu a s krúpami.

Intenzívny dážď môže podľa SHMÚ vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov. "Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch (lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov a podobne)," upozorňujú meteorológovia. Krúpy môžu podľa ich slov poškodiť vegetáciu a súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku.