Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Počasie

Vo vysokohorskom teréne trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vplyvom veľmi silného vetra a sneženia sa na mnohých svahoch vytvorili nestabilné snehové dosky a vankúše rôznej tvrdosti.

Liptovský Hrádok 30. januára (TASR) – Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá aj v nedeľu zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Upozornil, že vplyvom veľmi silného vetra a sneženia sa na mnohých svahoch vytvorili nestabilné snehové dosky a vankúše rôznej tvrdosti. "Nový sneh nie je dostatočne zviazaný so staršou vrstvou snehu. Uvoľniť lavínu na strmých svahoch je možné už pri malom mechanickom zaťažení," dodal Kyzek. "Taktiež je možný zosuv stredných, výnimočne aj veľkých, spontánnych doskových lavín. Lavínové nebezpečenstvo je vplyvom vetra priestorovo veľmi variabilné."

Predpokladaný prírastok nového snehu bude 20 až 45 centimetrov a extrémne silný severozápadný vietor bude v nárazoch dosahovať 40 až 50 metrov za sekundu. "Vplyvom počasia bude nový sneh rozmiestnený opäť veľmi nerovnomerne. V teréne sa striedajú miesta s novým naviatym snehom, miestami aj viac ako 100 centimetrov, a tvrdým až ľadovým povrchom starého snehu. Najviac snehu majú záveterné južné a juhovýchodné svahy, najmenej severné svahy vystavené silnému vetru. Veľké množstvo nového snehu je tiež v dolinách, v pásme lesa," uzavrel Kyzek.