Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Počasie

Vo vyšších polohách Tatier platí mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počas Prvého sviatku vianočného bolo slnečné a jasné počasie, čo pomohlo stabilizácii snehovej pokrývky, a to hlavne nového snehu z posledného sneženia.

Liptovský Hrádok 26. decembra (TASR) - Mierne lavínové nebezpečenstvo platí v pondelok v Tatrách v polohách nad 1800 metrov nad morom. Pre Veľkú a Malú Fatru vyhlásilo Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) malé nebezpečenstvo lavín. TASR o tom informoval Martin Bešinský zo SLP HZS.

Za poslednú periódu sneženia napadlo nad hranicou 1800 metrov nad morom do desiatich centimetrov nového snehu, ktorý bol veľmi silným vetrom previaty na záveterné svahy východných orientácií, kde sa vytvorili nebezpečné snehové dosky a vankúše. "Na horách sa očakáva výrazné oteplenie, kde sa izoterma nula stupňov Celzia bude pohybovať vo výške okolo 2000 metrov nad morom. Po túto hranicu môžeme očakávať mokré lavíny a splazy prevažne z nového snehu. Nad touto hranicou, naopak, vetrom naviate snehové dosky," priblížil Bešinský.

Počas Prvého sviatku vianočného bolo slnečné a jasné počasie, čo pomohlo stabilizácii snehovej pokrývky, a to hlavne nového snehu z posledného sneženia. "Keďže na horách očakávame oteplenie, bude tento sneh postupne vlhnúť a oťažievať. Očakávame samovoľné mokré lavíny z nového snehu, ktorý leží na staršej tvrdej firnovej vrstve," ozrejmil Bešinský.

Vo vysokých polohách Tatier naďalej pretrváva chladné počasie a na východných svahoch môže byť vetrom naviate väčšie množstvo snehu. Uvoľnenie snehových dosiek a vankúšov bude možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení.