Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Počasie

Pre výdatné sneženie a vietor na horách platí tretí lavínový stupeň

Na archívnej snímke výhľad na Vysoké Tatry z Chopka. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Horskí záchranári počas pondelka očakávajú prechod teplého frontu spojený so silným vetrom. Vývoj počasia spôsobil, že sneh je v pohoriach rozmiestnený nerovnomerne.

Liptovský Hrádok 7. februára (TASR) – Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, dlhodobo pretrváva vo všetkých slovenských pohoriach. Ide o dôsledok veľmi silného vetra a výdatných zrážok na horách. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Tam, kde vietor nepresunul nový sneh až do pásma lesa, je ufúkaný do nebezpečných dosiek, ktoré nie sú previazané so staršou, často ľadovou vrstvou. Uvoľnenie takýchto útvarov je možné už pri malom dodatočnom zaťažení a ich stabilita sa veľmi ťažko posudzuje. Šírenie napätia môže spôsobiť veľmi dlhý odtrh, a tak hrozia v pohoriach stredné a veľké lavíny," priblížil Buliak. Naďalej sa podľa jeho slov predpokladá aj výskyt spontánnych lavín.

Horskí záchranári počas pondelka očakávajú prechod teplého frontu spojený so silným vetrom. Vývoj počasia spôsobil, že sneh je v pohoriach rozmiestnený nerovnomerne. "Náveterné strany štítov, sediel a rebier sú takmer bez snehu alebo vyfúkané na tvrdú ľadovú vrstvu. Naopak, na záveterných stranách je sneh uložený v tvrdých doskách a vankúšoch, ktoré môžu dosahovať hrúbku až 150 centimetrov," povedal Buliak.

Upozornil, že rôzna hrúbka a tvrdosť naviatych dosiek spôsobuje veľmi ťažký odhad bezpečnej stopy. Najvýraznejšie pribudlo snehu v pásme lesa.