Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

Výška hladiny Dunaja v centre Bratislavy dosahuje 730 centimetrov

Na snímke mladý muž cvičí na riekou Moravou zaplavenom workoutovom ihrisku pod Cyklomostom slobody v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves v pondelok 19. júla 2021. Foto: TASR - Dano Veselský

Ministerstvo životného prostredia vylúčilo akékoľvek ohrozenie ľudí či majetku pri stúpajúcej hladine Dunaja.

Bratislava 19. júla (TASR) – Výška hladiny rieky Dunaj v centre Bratislavy dosiahla o 19.15 h 730 centimetrov. V okolí tejto hodnoty sa nachádza už niekoľko hodín. Informuje o tom na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Výška hladiny Dunaja bola o 19.00 h v Devíne 682 centimetrov. V Devínskej Novej Vsi hladina Moravy naďalej pozvoľna stúpa a dosahuje 554 centimetrov.

Hladina rieky Dunaj stúpa na Slovensku po výdatných zrážkach v Rakúsku a Nemecku. Pre okres Bratislava platí momentálne výstraha prvého stupňa pred povodňou. Pre rozvodnený Dunaj a spätné vzdutie rieky Morava sú zatopené viaceré inundačné územia v hlavnom meste. Pod vodou je Slovanské nábrežie v Devíne, cyklochodník pri rieke Morava aj chodník pri Vodárenskom múzeu pri Karloveskom ramene. Zaplavená je aj časť nábrežia pri Pribinovej ulici či niektoré zelené plochy pri Petržalskej hrádzi.

Ministerstvo životného prostredia vylúčilo akékoľvek ohrozenie ľudí či majetku pri stúpajúcej hladine Dunaja. Povodeň z roku 2013 sa podľa rezortu nezopakuje, ako tvrdí, súčasná situácia je v norme.