Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Počasie

Výška snehu na horách je nadpriemerná, platí druhý lavínový stupeň

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V predchádzajúcich dňoch teplota stúpla nad bod mrazu a v noci opäť mrzlo, čo spôsobilo, že sa lavínová situácia stabilizovala.

Liptovský Hrádok 12. februára (TASR) – V slovenských horách platí druhý stupeň lavínového nebezpečenstva z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby s tým, že výška snehovej pokrývky v pohoriach je nadpriemerná, v Západných Tatrách dosahuje aj viac ako dva metre.

"Lavínové nebezpečenstvo u nás ovplyvnil hlavne veľmi silný vietor a výdatné zrážky ešte počas minulého víkendu a pondelka (7. 2.). V minulom týždni napadlo od 20 do 50 centimetrov nového snehu, najviac v Západných Tatrách a Malej Fatre. Toto výrazné sneženie spojené s vetrom vytváralo snehové dosky a vankúše," priblížil Krajčí.

V predchádzajúcich dňoch teplota stúpla nad bod mrazu a v noci opäť mrzlo, čo spôsobilo, že sa lavínová situácia stabilizovala. Postupne podľa Krajčího prichádza ďalšie sneženie, ktoré však už nebude také silné. Napadnúť má okolo desiatich centimetrov snehu. "Treba si dať pozor na nafúkané dosky z nového snehu na tvrdom podklade. Okrem toho sa na severných expozíciách v profile nachádza aj trvalo slabá vrstva hranatozrnného snehu, ktorý pôsobí destabilizujúco," upozornil.

Pomocou vrtuľníka letky ministerstva vnútra sa v tomto týždni v pohoriach Slovenska uskutočnil letecký monitoring lavín. Predchádzalo mu vyhlásenie veľkej lavínovej hrozby pre svahy Západných Tatier a Malej Fatry. Najväčší podnet pre monitorovací let mali dve veľké lavíny, ktoré spadli v Račkovej doline z juhovýchodných svahov Jakubinej a Vyšnej Magury. Stredisko lavínovej prevencie informovalo, že dosah dráhy obidvoch bol taký veľký, že skončil až v protisvahu a poškodil lesný porast. Dĺžka týchto lavín dosiahla približne 1600 metrov. Celkovo zaznamenali 37 lavín.