Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Počasie

WHO: Extrémne horúčavy zaťažujú systémy zdravotnej starostlivosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vystavenie sa nadmernému teplu má podľa šéfa WHO ďalekosiahle účinky na zdravie, často zosilňuje už existujúce stavy a vedie k predčasnej smrti a invalidite.

Ženeva 19. júla (TASR) - Mimoriadne vysoké teploty na severnej pologuli zvyšujú zaťaženie systémov zdravotnej starostlivosti, varovala v stredu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

WHO uviedla, že horúčavy predstavujú značnú záťaž najmä pre tých, ktorí majú srdcovocievne ochorenia, cukrovku a astmu.

"Extrémne horúčavy si vyberajú najväčšiu daň na tých, ktorí sú najmenej schopní zvládnuť ich následky, ako sú starší ľudia, dojčatá a deti, chudobní ľudia a ľudia bez domova,"
povedal šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Vyvíja to aj zvýšený tlak na systémy zdravotnej starostlivosti," uviedol na tlačovej konferencii v Ženeve. Vystavenie sa nadmernému teplu má tiež podľa šéfa WHO ďalekosiahle účinky na zdravie, často zosilňuje už existujúce stavy a vedie k predčasnej smrti a invalidite.

Dodal, že WHO spolupracuje so Svetovou meteorologickou organizáciou (WMO) na podpore krajín pri vytváraní akčných plánov s cieľom koordinovať pripravenosť a znižovať vplyvy nadmerného tepla na zdravie.