Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Počasie

Z okresu Stará Ľubovňa postupuje do Bardejova supercelárna búrka

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Búrky sa môžu v nedeľu vyskytnúť aj na väčšine Slovenska, výstrahy prvého stupňa predbežne platia do pondelka (9. 8.) do 6.00 h.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Z okresu Stará Ľubovňa postupuje do okresu Bardejov supercelárna búrka, ktorá môže priniesť väčšie krúpy, prívalový dážď a nárazový vietor. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

Meteorológovia vydali aj výstrahu druhého stupňa pred búrkami pre okresy Bardejov, Stará Ľubovňa a Svidník. Výstraha platí do 19.00 h, respektíve do 20.00 h. S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 50 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu. "Pri spomínaných búrkach je možný výrazný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov - stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov," priblížil SHMÚ.

Výstrahu druhého stupňa pred prívalovými povodňami vydali meteorológovia pre okres Bardejov, výstrahu prvého stupňa pre okres Stará Ľubovňa.

Búrky sa môžu v nedeľu vyskytnúť aj na väčšine Slovenska, výstrahy prvého stupňa predbežne platia do pondelka (9. 8.) do 6.00 h. Bez výstrah je zatiaľ Bratislavský a Trnavský kraj.