Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Počasie

Za máj a jún spadlo na východe väčšinou len 40 až 80 mm zrážok

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

V rámci východnej polovice Slovenska spadlo len výnimočne viac ako 80 milimetrov a napríklad Torysky pri Levoči mali 99,8 milimetra a Tatranská Javorina 129 milimetrov, uviedol SHMÚ.

Bratislava 3. júla (TASR) - Vo východnej polovici Slovenska spadlo za máj a jún väčšinou len 40 až 80 milimetrov (mm) zrážok. Meteorológovia pozorovali viac zrážok na západe územia. Západné Slovensko a západné okresy Žilinského kraja boli podľa nich častejšie pod vplyvom nízkeho tlaku vzduchu.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) nameral počas uplynulých dvoch mesiacov napríklad v obci Budkovce v okrese Michalovce len 28,6 milimetra a na stanici Prešov planetárium 35,8 milimetra zrážok. "Veľmi nízke úhrny na väčšej ploche boli aj na Gemeri. V rámci východnej polovice Slovenska spadlo len výnimočne viac ako 80 milimetrov a napríklad Torysky pri Levoči mali 99,8 milimetra a Tatranská Javorina 129 milimetrov," skonštatoval SHMÚ na sociálnej sieti.

Výrazne odlišnejšia situácia bola v západnej polovici územia, predovšetkým v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom kraji a v severných okresoch Žilinského kraja. "Tu spadlo zväčša 90 až 150 milimetrov, ojedinele aj viac zrážok. Čadca mala 158,7 milimetra, Bratislava letisko takmer 172 milimetrov a Pernek na Záhorí dokonca až 279,5 milimetra," priblížili meteorológovia. Aj v tejto časti územia boli podľa nich lokality, kde spadlo aj na väčšej ploche menej ako 90 milimetrov. "Bolo to predovšetkým v južnej časti Žilinského kraja, v Trenčianskom kraji a v západných okresoch Banskobystrického kraja," uzavreli.