Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Počasie

Záplavy na severe Francúzska si vyžiadali evakuáciu obyvateľov

Na snímke vodný mlyn počas záplav v obci Blendecques na severe Francúzska vo štvrrok 4. januára 2024. Severozápad Francúzska od nedele sužujú dažde. Foto: TASR/AP

V dôsledku silného dažďa sa na severe krajiny vylialo z korýt niekoľko riek.

Paríž 3. januára (TASR) - Hlboká tlaková níž Henk a následné záplavy spôsobili na severe Francúzska čiastočné výpadky elektriny a prerušenie dodávok pitnej vody. Takmer 200 ľudí museli záchranári evakuovať. Uviedli to v stredu miestne úrady. TASR prevzala správu z agentúry DPA.



V dôsledku silného dažďa sa na severe krajiny vylialo z korýt niekoľko riek. K dodávkam vody nemalo prístup 2100 ľudí a ďalších 1450 obyvateľov zostalo bez elektriny. Úrady pre záplavy uzavreli niekoľko cestných komunikácii.

V departmente Pas-de-Calais na severe Francúzska, kde bol vyhlásený najvyšší stupeň výstrahy pred búrkami, bolo v stredu nasadených takmer 600 hasičov, informovali miestne úrady.

Niekoľko krajín vrátane Slovenska a Českej republiky poslalo Francúzsku pomoc, o ktorú Paríž požiadal v utorok v rámci Mechanizmu civilnej ochrany EÚ.

Nebezpečenstvo záplav na severozápade Európy prináša hlboká tlaková níž, ktorú v Británii nazvali Henk a v Nemecku Annelie.