Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Počasie

Záplavy na severe Talianska spôsobili škody za vyše sedem miliárd eur

Bariéry pre stúpajúcu hladinu vody rozvodnenej rieky Po v talianskom Turíne 20. mája 2023. Foto: TASR/AP

Oznámila to námestníčka guvernéra regiónu pre civilnú ochranu Irene Priolová.

Rím 25. mája (TASR) - Nedávne záplavy v regióne Emilia-Romagna na severe Talianska spôsobili škody za vyše sedem miliárd eur. V stredu to oznámila námestníčka guvernéra regiónu pre civilnú ochranu Irene Priolová, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra ANSA.

"Ešte nemáme presnú sumu, ale škody budú vyše sedem miliárd," uviedla Priolová.

Talianska vláda zatiaľ vyčlenila zhruba dve miliardy eur na pomoc po záplavách aj na obnovu tohto regiónu. V utorok tento balík pomoci oznámila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Vládny dekrét "zaručuje poskytnutie vyše dvoch miliárd eur pre ľudí zasiahnutých záplavami", od farmárov až po školy, zdravotné služby a turistický priemysel, spresnila premiérka.

"Dve miliardy, ktoré už vláda dala k dispozícii, sú dôležité a boli nasmerované priamo do firiem," uviedla Priolová. "Celkový účet však bude oveľa vyšší aj preto, že máme veľa poškodenej infraštruktúry a nevídaný počet zosuvov pôdy," dodala.

Počet obetí ničivých záplav, ktoré minulý týždeň postihli región Emilia Romagna, stúpol na najmenej 15. V provincii Ravenna najnovšie objavili telo 68-ročného nezvestného muža, uviedli v stredu tamojšie médiá. Muž bol nezvestný od 17. mája. Svedkovia povedali, že vystúpil z dodávky a následne ho strhla voda z neďalekého potoka.

Talianska vláda vyhlásila na stredu deň smútku. V dôsledku rozsiahlych záplav je 23.000 ľudí naďalej bez strechy nad hlavou, ubytovaných v hoteloch, športových halách či na farnostiach.