Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Počasie

Záplavy v Nemecku si vyžiadali najmenej 58 obetí

Na snímke zaplavený dom v nemeckej obci Erdorf 15. júla 2021. Foto: TASR/AP

Pomoc zo strany EÚ prisľúbila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Berlín 15. júla (TASR) - Počet obetí prudkých búrok a záplav na západe Nemecka stúpol na najmenej 58. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na tamojších predstaviteľov.

Ministerstvo vnútra v Severnom Porýní-Vestfálsku oznámilo, že po objavení ďalších štyroch tiel v obci Schuld južne od Bonnu sa počet obetí zvýšil na "najmenej 30" a zranenia utrpelo 57 osôb. Len v okrese Euskirchen zomrelo podľa údajov polície 15 ľudí.

Poškodený dom pri rieke Ahr v zaplavenej obci Insul, spolkovej krajine Porýnie-Falcko na západe Nemecka vo štvrtok 15. júla 2021.
Foto: TASR/AP


V susednej spolkovej krajine Porýnie-Falcko potvrdili dosiaľ 19 úmrtí. Tamojší minister vnútra Roger Lewentz však doplnil, že hasiči našli telá ďalších deviatich obetí. Varoval tiež, že vzhľadom na vysoký počet nezvestných, ktorý je 40-60, sa obáva ďalšieho nárastu smrteľných prípadov.

Vo štvrtok popoludní bolo bez dodávok elektriny v západnej časti Nemecka približne 165.000 ľudí. V meste Leverkusen viedol výpadok elektriny spôsobený búrkami k evakuácii nemocnice so 468 pacientmi.

Podľa údajov spolkového ministerstva vnútra bolo vo štvrtok zapojených do záchranných a pátracích prác približne 15.000 ľudí. Pomáha pri nich aj najmenej 850 príslušníkov nemeckej armády.

Na snímke z dronu materiálne škody v zaplavenej časti obce Schuld, nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko na juhozápade Nemecka vo štvrtok 15. júla 2021.
Foto: TASR/DPA


Po vyše 24-hodinovom daždi sa vo viacerých oblastiach v dvoch spomenutých spolkových krajinách vyliali rieky a potoky, došlo k zaplaveniu ulíc a pivníc. Situácia je kritická najmä v regiónoch Eifel a Sauerland, v okolí miest Kolín nad Rýnom a Bonn a v okrese Ahrweiler, približuje denník Die Süddeutsche Zeitung.

Ministerstvo životného prostredia v Porýní-Falcku varovalo, že hladina riek Rýn a Moselle môže ďalej stúpať v dôsledku ďalších dažďov.

Záplavy postihli okrem Nemecka aj susedné Belgicko, Holandsko, Luxembursko a časť Francúzska.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič na Twitteri napísal, že EÚ na žiadosť Belgicka aktivovala mechanizmus civilnej ochrany. Pomoc zo strany EÚ prisľúbila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. „Vo svojich myšlienkach som s rodinami obetí zničujúcich záplav v Belgicku, Nemecku, Luxembursku a Holandsku i s tými, ktorí prišli o svoje domovy," napísala na Twitteri.




Merkelová prisľúbila podporu ľuďom, ktorých postihli povodne


Nemecká kancelárka Angela Merkelová prisľúbila vo štvrtok štátnu podporu obyvateľom krajiny, ktorých v stredu v noci postihli ničivé povodne. Všade tam, kde bude možné pomôcť, sa ľuďom pomoci dostane, zdôraznila kancelárka počas návštevy Spojených štátov, kde sa má večer stretnúť s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

"Toto sú hrozné dni pre ľudí v záplavových oblastiach... Môžu sa spoľahnúť, že všetky sily nášho štátu - spolkovej vlády, spolkových krajín a obcí - budú spoločne robiť všetko pre to, aby napriek mimoriadne ťažkým podmienkam zachránili životy, odvrátili nebezpečenstvo a zmiernili ťažkú situáciu," citovala Merkelovú agentúra DPA.

Kancelárka dodala, že núdzová situácia potrvá ešte dlho. Poznamenala, že o pomoci pri obnovovacích prácach hovorila i s ministrom financií Olafom Scholzom. Nateraz je však prvoradá záchrana ľudských životov.

Dobrovoľníci pomáhajú s evakuáciou v domove dôchodcov v nemeckom meste Hagen, spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko vo štvrtok 14. júla 2021.
Foto: TASR/DPA


"Pokojné miesta zažívajú v týchto hodinách katastrofu - môžeme hovoriť o tragédii,"
uviedla s tým, že hoci sa momentálne nachádza vo Washingtone, neustále myslí na ľudí, ktorých domovy zasiahli záplavy a chce im prejaviť solidaritu a spoluúčasť. "Smútim za tými, ktorí pri tejto katastrofe prišli o život. Ešte nevieme, koľko ich je, ale bude ich mnoho," povedala. Uistila, že záchranári spravia všetko pre to, aby našli nezvestných.

Merkelová je v kontakte i s predstaviteľmi dvoch najviac zasiahnutých spolkových krajín - premiérkou Porýnia-Falcka Malu Dreyerovou a predsedom vlády Severného Porýnia-Vestfálska Arminom Laschetom, ktorí ju informujú o aktuálnom dianí.


Výberová chronológia záplav v Nemecku

2016

2. júna - Štyri obete na životoch si vyžiadali záplavy v spolkovej krajine Bavorsko. V školách zároveň v dôsledku rozvodnenia tokov po prudkých lejakoch uviazli cez noc stovky detí.

4. júna - Záplavy, ktoré sužovali južnú časť Nemecka napáchali škody vo výške viac ako jedna miliarda eur. Postihnutých bolo vyše 5000 domácností, vážne poškodených 500 domov bez možnosti záchrany. Prírodný živel zničil aj približne 200 mostov a celé úseky cestných komunikácií boli v nepoužiteľnom stave.

12. júla - Búrky, ktoré zasiahli spolkovú krajinu Bavorsko, si vyžiadali jednu obeť. 60-ročná žena sa podľa polície z Rosenheimu utopila po tom, ako sa pošmykla pri vynášaní smetí na zaplavenej cestnej komunikácii.

2017

5. januára - Severovýchodné pobrežie Nemecka postihli najhoršie záplavy od roku 2006, ktoré spôsobili značné materiálne škody. Hladina Baltského mora sa pozdĺž nemeckého pobrežia zvýšila o 1,5 až 1,7 metra nad dlhodobým priemerom.

Záplavová vlna unášala autá v mestách Lübeck a Flensburg v severonemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko. Voda sa dostala aj do častí historického starého mesta v Lübecku, ktoré je zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

30. júna - Nemeckí hasiči mali plné ruky práce s odstraňovaním následkov nepriaznivého počasia v Berlíne, Brandenbursku, ale aj v Dolnom Sasku či Brémach. V hlavnom meste krajiny spadlo podľa berlínskych vodohospodárov rekordné množstvo zrážok, ktoré sa obvykle nevyskytuje častejšie ako raz za storočie.

2018

24. mája - Prudké búrky sprevádzané intenzívnymi zrážkami, ktoré zasiahli spolkovú krajinu Sasko, spôsobili lokálne záplavy predovšetkým v okolí Adorfu a Bad Brambachu. Vynútili si evakuáciu ľudí z ohrozených oblastí, ako aj dočasné uzavretie najmenej šiestich cestných komunikácií a niektorých železničných tratí.

2019

21. mája - Výdatné zrážky spôsobili záplavy vo viacerých častiach Nemecka, obzvlášť na juhu krajiny, kde došlo vzhľadom na nepriazeň počasia k usmrteniu 44-ročného motocyklistu, ktorý havaroval pri bavorskom meste Aurach na mokrej vozovke a narazil do lesného porastu. V spolkovej krajine Bavorsko hlásili obmedzenie dopravy na troch železničných tratiach, zatiaľ čo v Dolnom Sasku došlo k zrúteniu strechy na nemocničnej budove.

2020

9. februára - Pre narušenia dopravy vzhľadom na orkán Sabine dočasne zastavili diaľkové vlakové spojenia v častiach spolkových krajín Dolné Sasko, Šlezvicko-Holštajnsko a Severné Porýnie-Vestfálsko. V Nemecku zároveň obmedzili premávku aj viaceré letiská - zrušených bolo 111 letov.

1. júla - Krúpy vo veľkosti golfových loptičiek, pokles teploty o viac ako desať stupňov Celzia a víchrica s rýchlosťou až 100 kilometrov za hodinu sa prehnala Nemeckom. Najviac zasiahnuté boli oblasti Severného Porýnia-Vestfálska, Porýnia-Falcka a Brandenburska.

2021

6. júna - Hlavnú železničnú stanicu v Stuttgarte zaplavila voda do výšky až 30 centimetrov potom, keď niekoľko regiónov zasiahli silné búrky. V spolkovej krajine Bavorsko zostali po silných lejakoch zaplavené cesty, v dôsledku čoho došlo k viacerým dopravným nehodám. Voda sa dostala aj do suterénov domov. Búrky spôsobili taktiež niekoľko dopravných nehôd na diaľniciach v spolkovom štáte Durínsko.

29. júna - Búrky a prudký dážď spôsobili na juhu a západe krajiny desiatky dopravných nehôd. V meste Koblenz v spolkovej krajine Porýnie-Falcko a vo viacerých obciach v Bádensku-Württembersku zaplavilo ulice.