Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Počasie

Zimná sezóna je poznačená prevahou dní bez slnečného svitu

Ilustračná foto Foto: TASR/AP

Dôležitý vplyv na trvanie slnečného svitu majú podľa meteorológov na jeseň a v zime teplotné inverzie.

Bratislava 30. januára (TASR) - Aktuálna zimná sezóna je poznačená prevahou dní bez slnečného svitu alebo iba s krátkym trvaním slnečného svitu. V priebehu januára boli možnosti na trvanie slnečného svitu podobne obmedzené ako na konci jesene a na začiatku zimy. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti v rámci klimatologického zhodnotenia uplynulého týždňa.

"V období od 1. januára do 29. januára trval slnečný svit napríklad v Trebišove 36 hodín, Boľkovciach 33 hodín, Rimavskej Sobote 42 hodín, v Bratislave na letisku 50 hodín a v Piešťanoch 40 hodín," priblížili meteorológovia.

Poukázali, že od 1. novembra minulého roka do 29. januára 2023 netrval na niektorých meteorologických staniciach na juhu stredného Slovenska a východného Slovenska slnečný svit ani 100 hodín. V tomto 90-dňovom období to bolo napríklad v Trebišove 91 hodín, Boľkovciach 94 hodín, Stropkove-Tisinci 97 hodín a v Kamenici nad Cirochou 90 hodín.

"Priaznivejšia situácia bola v trvaní slnečného svitu vo vyšších nadmorských výškach alebo v západnejších oblastiach Slovenska aj v nižších polohách," ozrejmil SHMÚ. Spresnil, že napríklad v Bratislave na letisku trval slnečný svit v danom období 156 hodín, v Nitre to bolo 136 hodín, v Hurbanove 149 hodín, v Prievidzi 166 hodín a v Poprade až 217 hodín.

Dôležitý vplyv na trvanie slnečného svitu majú podľa meteorológov na jeseň a v zime teplotné inverzie. "Nad hladinou inverzie môže v tomto období pravidelnejšie nerušene svietiť slnko, ale v nižších polohách hmla a nízka inverzná oblačnosť bránia slnečnému svitu," uviedli.

Aktuálne je na Slovensku začínajúce pôdne sucho na krajnom severozápade a krajnom východe Slovenska. "Celkovo sú suchom zasiahnutých približne dve percentá územia. Relatívne nasýtenie je najnižšie 40 až 50 percent v oblasti Bratislavy, v hlbšej vrstve sú najnižšie hodnoty 20 až 30 percent," spresnili meteorológovia. Deficit pôdnej vlahy je podľa nich najvyšší v okolí Bratislavy a Pezinka.

Z hľadiska meteorologického sucha na Slovensku prevažujú mierne až extrémne vlhké podmienky. Deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší v Oravskej Lesnej, a to mínus 47 milimetrov, a v Kuchyni s hodnotou mínus 18 milimetrov. Nadbytok zrážok je najvyšší v Boľkovciach (plus 106 milimetrov) a v Rimavskej Sobote (plus 89 milimetrov).