Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Počasie

Zriedkavé krupobitie premenilo púštny Kuvajt na snehobielu krajinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Karam očakáva, že tento jav sa bude opakovať, pretože zmena klímy narušuje schémy počasia.

Kuvajt 28. decembra (TASR) - Kuvajt, jednu z najhorúcejších krajín na Zemi, zasiahlo v stredu zriedkavé krupobitie, ktoré potešilo deti aj ich rodičov. Ľadové krúpy pokryli časti územia krajiny a vytvorili dojem snehu. Na sociálnych sieťach sa rýchlo šírili snehobiele zábery, píše tlačová agentúra AFP.

"Takéto množstvo ľadových krúp sme počas zimného obdobia nevideli už 15 rokov," povedal pre AFP bývalý riaditeľ Kuvajtského meteorologického ústavu Muhammad Karam.

Na internete sa šírili fotografie a videá z ciest na juhu Kuvajtu čiastočne pokrytých krúpami a ľadom – ľudia takto oslavovali vzácny poveternostný jav.

Na záberoch z okresu Umm al-Hajmán, okolo 50 kilometrov južne od hlavného mesta Kuvajt, mali deti na sebe šály a nepremokavé plášte a naberali si krúpy do rúk.

Kuvajtský meteorologický ústav oznámil, že zrážky dosiahli od utorka približne 63 milimetrov, ale že počasie sa už vyjasňuje.

Karam očakáva, že tento jav sa bude opakovať, pretože zmena klímy narušuje schémy počasia.

Kuvajt – krajina v Perzskom zálive bohatá na ropu – zažíva extrémne letné horúčavy a vedci predpovedajú, že v budúcnosti sa z dôvodu klimatickej zmeny stane neznesiteľným pre život.

Letné horúčavy sa v roku 2016 vyšplhali na 54 stupňov Celzia.

Oblasti Kuvajtu môžu byť až o 4,5 °C horúcejšie, než je historický priemer, čo nastane niekedy v rokoch 2071–2100, upozornil Verejný úrad pre životné prostredie.