Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Počasie

Pre okres Prievidza zvýšili výstrahu pre povodeň z trvalého dažďa

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Pre väčšinu západného a stredného Slovenska zostala hydrologická výstraha na prvom stupni.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Meteorológovia zvýšili výstrahu pre povodeň z trvalého dažďa pre okres Prievidza na druhý stupeň. Pre väčšinu západného a stredného Slovenska zostala hydrologická výstraha na prvom stupni. Slovenský meteorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe s tým, že na väčšine územia SR očakáva v pondelok intenzívny dážď.

Výstraha prvého stupňa pred vznikom povodní platí pre Trnavský, Bratislavský, Trenčiansky, Žilinský, Nitriansky a Banskobystrický kraj i pre okres Rožňava. "Vzhľadom na očakávané trvalé zrážky je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch," spresnili s tým, že tieto hydrologické výstrahy trvajú až do odvolania.

V prípade okresu Prievidza očakávajú výrazný vzostup vodných hladín, pričom táto výstraha platí do utorka (13. 10.) do 13.00 h.

Druhý stupeň výstrahy pred dažďom platí na celom území Trenčianskeho, Banskobystrického, Nitrianskeho a Žilinského kraja, taktiež v okresoch Poprad i Rožňava. V týchto oblastiach očakávajú meteorológovia ojedinele výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom zrážok 60 až 100 milimetrov. "Tento úhrn zrážok predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerné a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," upozorňuje SHMÚ.

Prvý stupeň meteorologickej výstrahy platí pre celý Trnavský a Bratislavský kraj, tiež pre okresy Kežmarok, Levoča, Gelnica, Spišská Nová Vec a Košice-okolie. Tam očakávajú meteorológovia miestami úhrn zrážok od 45 do 80 milimetrov. Meteorologické výstrahy platia zväčša do utorkového (13. 10.) popoludnia.