Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela

Práve teraz

Pápež František sa rozhodol zrušiť bezplatné nájomné pre kardinálov
a dotované nájomné pre ostatných vysoko postavených vatikánskych úradníkov s odôvodnením, že aj oni musia prispievať k úsporám Vatikánu.

Dvanásťročné ruské dievča poslali úrady do sirotinca a jeho otca
zbili a zatkli za to, že na hodine výtvarnej výchovy nakreslilo protivojnový obrázok. TASR informuje podľa portálu britského denníka The Guardian.

Nórski reprezentanti v severskej kombinácii Espen Andersen, Jens
Luraas Oftebro, Jörgen Graabak a Jarl Magnus Riiber si vybojovali zlato v súťaži družstiev na majstrovstvách sveta v Planici.

Takmer polovica slovenských podnikov (44 %) nemá zavedené
vnútorné systémy oznamovania podvodov, ako napríklad korupcia.

Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov absolvuje v rámci
prípravy na "domáce" majstrovstvá Európy v roku 2025 kemp v Turecku. V prvých dueloch nového kalendárneho roka sa stretne s rovesníkmi zo Slovinska, Bulharska a pravdepodobne Severného Macedónska.

Úvod

Nemecký automobilový koncern Volkswagen (VW) rokuje o predaji
svojho závodu v ruskom meste Kaluga. TASR informáciu prevzala od agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na zdroj oboznámený s problematikou.

Od nedele (5. 3.) vstúpi do platnosti pravidelná prvá zmena cestovného
poriadku 2022/2023. Na Horehroní sa má zlepšiť nadväznosť autobusov a vlakov. V stredu o tom informoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč. Dopravca pripravil aj ďalšie zmeny.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretáva s takými politickými lídrami,
ktorí dodržiavajú elementárnu politickú kultúru. V stretnutiach bude pokračovať. Uviedla to v reakcii na výzvu šéfa Smeru-SD Roberta Fica, aby zvolala stretnutie predsedov parlamentných strán.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová oznámi ďalší postup v súvislosti s
vedením rezortu zdravotníctva po štvrtkovom stretnutí s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) a dočasne povereným ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO).

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR
neeviduje občanov SR medzi obeťami či zranenými po nehode v Grécku. Pre TASR to potvrdili z komunikačného odboru rezortu.

Všeobecná úverová banka (VÚB) dosiahla vlani čistý zisk 169,5 milióna
eur. Oproti roku 2021, keď VÚB dosiahla čistý zisk 113,3 milióna eur, ide o nárast o viac ako 49 %.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica odsúdil v
stredu Sheilu Sz., obžalovanú z extrémistickej trestnej činnosti a nebezpečného vyhrážania, na súhrnný trest odňatia slobody v trvaní 3 rokov. Odpyká si ho vo väzení s minimálnym stupňom stráženia.

Návrh zmeny financovania RTVS v rámci novely zákona by mal prísť už
na májovú schôdzu Národnej rady SR. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO), pričom avizoval komfortný časový priestor na schválenie legislatívy.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pod vedením Vladimíra Lengvarského
(nominant OĽANO) v niektorých oblastiach zlyháva. Uviedol to dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) po stredajšom rokovaní vlády.

S rozpočtom vo výške približne 180 miliónov eur by RTVS mala rozpočet
zabezpečujúci nielen naplnenie všetkých zákonných povinností, ale aj podmienky na rozvoj. Po rokovaní vlády to uviedla Natália Milanová (OĽANO).

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS)
sa začalo hlavné pojednávanie so Sheilou Sz., ktorá čelí obžalobe z extrémistickej trestnej činnosti aj vyhrážania. Obžalovaná vyhlásila, že je nevinná.

Bezpečnostná rada štátu sa zaoberala aj stíhačkami MiG-29.
Ako uviedol dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), nebolo prijaté žiadne rozhodnutie, išlo o poskytnutie informácie.

Fínsky parlament schválil zákon o prijatí podmienok vstupu
krajiny do Severoatlantickej aliancie. Hlasovalo zaň 184 poslancov, proti boli iba siedmi.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR spustilo zber údajov
s názvom Finančná pomoc v plnej miere v roku 2023. Tento zber údajov bude vyhodnocovaný priebežne na mesačnej báze. Po rokovaní o tom informoval dočasne poverený šéf rezortu školstva Ján Horecký.

Aktivita v ruskom výrobnom sektore zaznamenala minulý mesiac
najvýraznejšie tempo rastu za posledných šesť rokov. Opäť sa zvýšili nové domáce objednávky a spolu s nimi aj produkcia. Uviedla to v stredu spoločnosť S&P Global.