Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka

Práve teraz

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry zrušil uznesenie o vznesení
obvinenia v kauze Gorila. Vec vrátil na nové konanie a rozhodnutie vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Jedenásť ukrajinských detí vycestovalo z Ruska na Ukrajinu, aby sa
vrátilo k svojim rodinám v rámci snáh sprostredkovaných Katarom.

Ministerstvo spravodlivosti SR zrušilo aktuálnu dotačnú výzvu na
podávanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Ľudské práva 2024 s alokáciou 769.500 eur, prostriedky plánuje použiť na pomoc obetiam násilia.

V Prezidentskom paláci sa v utorok (20. 2.) uskutoční tradičný
novoročný obed hlavy štátu Zuzany Čaputovej s bývalými prezidentmi SR Rudolfom Schusterom, Ivanom Gašparovičom a Andrejom Kiskom. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v súvislosti so schválenou novelou
Trestného zákona obrátila na Ústavný súd SR. Chce, aby súd preskúmal súlad novely s ústavou. Zároveň navrhla pozastavenie účinnosti zákona, kým súd o jej návrhu nerozhodne.

Úvod

Slovenský horolezec Peter Knapo cez víkend údajne zahynul pri
zdolávaní hory Aconcagua ležiacej v Andách. Informovali o tom argentínske médiá.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil veliteľské
stanovište 14. samostatnej mechanizovanej brigády ukrajinskej armády, ktorá bráni frontovú líniu v blízkosti mesta Kupiansk v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny.

Do výberového konania na šéfa štátnej Všeobecnej zdravotnej p
oisťovne sa prihlásili súčasný riaditeľ Michal Ďuriš aj bývalá riaditeľka Ľubica Hlinková. Vyplýva to z ich vyjadrení pre TASR.

Životy dovedna troch dôchodkýň si už vyžiadal požiar, ktorý vypukol
v nedeľu skoro ráno v jednom z madridských domovov dôchodcov. Počet obetí incidentu sa zvýšil po tom, ako utŕženým zraneniam v pondelok ráno podľahla jedna seniorka.

Róbert Švec môže v tohtoročných voľbách kandidovať za prezidenta.
Rozhodol o tom Najvyšší správny súd (NSS) SR, kde Švec podal žalobu.

Agentúru Slovakia Travel dočasne povedie Lucia Matvija. Doterajší
riaditeľ Václav Mika bol z postu generálneho riaditeľa v pondelok odvolaný, riadil ju od jej vzniku v roku 2021. V pondelok o tom informovalo nové Ministerstvo cestovného ruchu a športu.

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) pripravilo na Ústavný súd
(ÚS) SR podnet na preskúmanie novely Trestného zákona. Žiada rovnako ako prezidentka Zuzana Čaputová pozastavenie jej účinnosti.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok slávnostne otvorila
ďalší ročník Klimatickej akadémie. Verí, že mladých ľudí obohatí, aby oni potom mohli obohatiť svet či spoločnosť zodpovedným a odborným prístupom ku klimatickej zmene.

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Josep Borrell uviedol,
že voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi bude vyvodená zodpovednosť za smrť opozičného politika a kritika Kremľa Alexeja Navaľného. T

Britský zákon týkajúci sa kontroverzného plánu posielať žiadateľov
o azyl na spracovanie údajov do Rwandy porušuje základné právne zásady, vyhlásil v pondelok Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

V budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Palachovom
námestí v Prahe, kde vlani pred Vianocami po vyčíňaní strelca prišlo o život 14 ľudí a ďalších 25 utrpelo zranenia, sa opäť učí. V pondelok sa tam začal letný semester.

V Základnej škole (ZŠ) Alexandra Dubčeka v bratislavskej Karlovej Vsi
nedošlo k výbuchu. Na mimoriadnom tlačovom brífingu to v súvislosti s niektorými medializovanými informáciami zdôraznil vicestarosta mestskej časti Bratislava-Karlova Ves Branislav Záhradník.

Vrchný súd v Londýne rozhodol, že výstavba cestného tunela neďaleko
prehistorickej lokality Stonehenge v anglickom grófstve Wiltshire môže pokračovať. Nevyhovel skupine aktivistov, ktorá žiadala jej zastavenie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.