Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf

Práve teraz

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz a ukrajinský prezident
Volodymyr Zelenskyj v piatok podpísali bilaterálny bezpečnostný pakt. Zelenskyj by mal takúto dohodu v priebehu piatka podpísať aj v Paríži s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení.
Informuje o tom TASR na základe piatkovej správy agentúry AFP, odvolávajúcej sa na ruské médiá.

Prezidentka Zuzana Čaputová zaujala jasný postoj k novele Trestného
zákona. Uviedol to prezidentský kandidát Ivan Korčok. Ide podľa neho o zlý zákon, ktorý ďalej deformuje spravodlivosť v krajine v prospech páchateľov trestnej činnosti.

Prezidentka Zuzana Čaputová pri novele Trestného zákona
uprednostnila politický postoj pred záujmami ľudí. Uviedla to koaličná strana Hlas-SD v reakcii na to, že hlava štátu novelu podpísala a podá ju na Ústavný súd SR.

Bývalý pedagóg Akadémie Policajného zboru (PZ) Vladimír Š., ktorý
v marci 2023 postrelil svoju študentku dostal trojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní štyroch rokov.

Úvod

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podá novelu Trestného zákona na
Ústavný súd SR. Zároveň bude žiadať pozastavenie účinnosti tohto zákona, kým ÚS nerozhodne. Právo veta si v tomto prípade neuplatní. Informovala o tom v piatok v Prezidentskom paláci.

Mimoparlamentné hnutie Republika predstaví svoju kandidátnu listinu
pre voľby do Európskeho parlamentu (EP) v prvom marcovom týždni. Povedie ju predseda hnutia a súčasný europoslanec Milan Uhrík.

Opozičná SaS kritizuje návrhy legislatívnych zmien v oblasti kultúry z
dielne koaličných poslancov Národnej rady SR. Považuje ich za neodborné a nekultúrne. Namieta aj chýbajúci štandardný legislatívny proces.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok pricestoval do
Berlína na návštevu, ktorej cieľom je získať podporu Západu pre ukrajinské sily pred druhým výročím vojny s Ruskom.

Slovenský plavec Matej Duša postúpil v piatok na MS v Dauhe do
semifinále v disciplíne 50 m voľný spôsob. V rozplavbách zaplával čas 22,12 s a vylepšil tak svoj vlastný slovenský rekord z augusta 2022 z Ríma o 13 stotín sekundy. Celkovo obsadil 16. miesto.

Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v piatok ráno diskusiou k
návrhu zákona o jednorazovom finančnom odškodnení osôb sterilizovaných v rozpore s právom, ktorý predložili opoziční poslanci z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ.

V meste Avdijivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny prebiehajú
prudké boje. Ukrajinské sily si tam zároveň pripravujú nové obranné pozície a opevnenia, uviedol v piatok ukrajinský generál Olexandr Tarnavskyj.

Prokuratúra v talianskom meste Trident (Trento) stíha 40-ročnú
občianku ČR, ktorá v aute nechala svoje dve deti a odišla sa lyžovať, uviedol vo štvrtok denník Correre della Sera. Žene hrozí za opustenie maloletého dieťaťa až päťročné väzenie.

Hokejový klub Slovan Bratislava krátko pred koncom prestupového
obdobia administratívne dotiahol možný príchod brankára Jaroslava Haláka. Vedenie Slovana o tom informovalo na svojom webe.

Informátora amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI)
obvinili z klamstiev o väzbách medzi americkým prezidentom Joeom Bidenom, jeho synom Hunterom Bidenom a ukrajinskou energetickou spoločnosťou Burisma.

Americký prezident Joe Biden v novom telefonickom rozhovore s
izraelským premiérm Benjaminom Netanjahuom vo štvrtok varoval Izrael pred spustením vojenskej operácie v meste Rafah na juhu Pásma Gazy bez plánu na zaistenie bezpečnosti civilistov.

Nemecký kancelár Olaf Scholz a ukrajinský prezident Volodymyr
Zelenskyj v piatok podpíšu bilaterálny bezpečnostný pakt, uviedla vo štvrtok neskoro večer prostredníctvom svojho hovorcu nemecká vláda.

Grécki poľnohospodári vo štvrtok avizovali, že budú pokračovať v
blokádach ciest traktormi a svoje protesty ešte zintenzívnia, pričom na budúci utorok sa zídu v Aténach.

Kyjev robí všetko pre to, aby zachránil svojich vojakov bojujúcich
na východe krajiny v čase, keď sa ruské jednotky približujú k mestu Avdijivka v Doneckej oblasti, uviedol vo štvrtok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Hlas-SD by nepodporil odobratie právomoci prezidentovi menovať šéfa
Slovenskej informačnej služby (SIS). Avizoval to líder strany a predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini vo štvrtkovej diskusnej relácii TV Joj Na hrane.