Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf

Práve teraz

Šprint žien na majstrovstvách sveta v Novom Meste na Morave sa
skončil veľkým triumfom francúzskych biatlonistiek, ktoré obsadili prvé štyri miesta. Zo zlata sa tešila Julia Simonová, keď trafila všetkých desať terčov.

Na 27 sa v piatok zvýšila bilancia obetí zosuvu pôdy v juhofilipínskej
dedine Masara, v ktorej sa nachádza zlatá baňa. Oznámili to záchranné zložky, ktoré z blata vytiahli ďalšie telá, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Schválením novely Trestného zákona sa splnil sľub pred voľbami aj po
nich. Uviedol to predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) vo videu na sociálnej sieti. Zdôraznil, že urobia všetko pre to, aby novela vstúpila do platnosti a stala sa účinná.

Nórsko tento rok poskytne Agentúre OSN pre palestínskych utečencov
(UNRWA) 26 miliónov dolárov, pričom v prípade potreby môže túto sumu ešte navýšiť.

Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák v piatok v
severomaďarskej Tate vyhlásil, že predlžovanie vojenských konfliktov neprospieva ani jednej krajine. Podľa agentúry MTI Kaliňák dodal, že v záujme rozvoja je potrebný mier a pokoj.

Úvod

Schválená novela Trestného zákona oslabuje ochranu pred sexuálnym
násilím. Aj to je jedným z dôsledkov prijímania zásadných zmien narýchlo. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová. Pripomenula, že urobí všetko, aby takáto úprava novely nikdy nenadobudla účinnosť.

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere siedmeho rokovacieho dňa
deviatej schôdze venovali novele zákona o cestnej premávke. Predložil ju poslanec Marián Saloň (Smer-SD). Docieliť ňou chce skrátenie praxe pri vedení vozidiel s právom prednostnej jazdy.

Róbert Švec nesplnil podmienky potrebné pre kandidatúru na prezidenta
SR. Kancelária Národnej rady (NR) SR preto neprijala jeho kandidatúru. Informovali o tom z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

Zemetrasenie s magnitúdou 4,2 otriaslo v piatok popoludní
severotalianskou provinciou Parma, informuje TASR podľa správy agentúry APA.

Dokazovanie v korupčnej kauze guvernéra Národnej banky Slovenska
(NBS) a exministra financií Petra Kažimíra je ukončené. Hlavné pojednávanie má na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračovať 22. marca prednesom záverečných rečí.

Kandidát na prezidenta Ivan Korčok považuje schválené zmeny v
trestných kódexoch za zlú správu pre Slovensko. Zdôraznil úlohu hlavy štátu v podobných situáciách, keď sa podľa neho Slovensko vychyľuje nesprávnym smerom. Uviedol to na tlačovej konferencii.

Kysucké samosprávy môžu v novom programovom období využiť
v rámci programu Interreg viac ako 100 miliónov eur zo slovensko-českej spolupráce a 170 miliónov eur zo slovensko-poľskej spolupráce.

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že pripravuje možnosti
pre zaistenie finančnej podpory na vytvorenia Európskej siete miest, kde došlo k holokaustu. Informuje o tom spravodajca TASR.

Polícia na Pezinskej ulici v Senci zadržala vo štvrtok (8. 2.) pred
polnocou 34-ročnú ženu, ktorá jazdila pod vplyvom alkoholu. Namerali jej dve promile. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti.

Prijatím novely Trestného zákona sme sa dostali zo stredoveku do
moderného trestného práva, aké poznáme z okolitých krajín. Vyhlásil to minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) na piatkovej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR.

Ruské médiá v piatok vychválili prezidenta Vladimira Putina
po jeho interview s kontroverzným pravicovým americkým moderátorom Tuckerom Carlsonom. TASR prevzala správu z nemeckej tlačovej agentúry DPA.

Ozbrojený muž zastrelil štyroch ľudí na trhovisku v meste Rustavi
na juhovýchode Gruzínska, následne ho zadržala polícia. V piatok o tom informovalo ministerstvo vnútra tejto krajiny na pobreží Čierneho mora. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Fond na podporu umenia nerozdeľuje finančné prostriedky podľa
vlastného uváženia, ale podľa podmienok upravených zákonom. K vyjadreniam rezortu kultúry k činnosti verejnoprávnych podporných fondov, to uviedol riaditeľ fondu Špoták.

Slovensko nesúhlasí so schválením tzv. migračného paktu EÚ, pretože
ani jedna z navrhovaných možností nie je prijateľná. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) to uviedol v reakcii na podporu dohody na sprísnenie azylových a migračných pravidiel v Bruseli.

V nitrianskom ústave na výkon väzby spáchal v stredu (7. 2.) večer
samovraždu obesením 36-ročný obvinený. TASR to potvrdila hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská.