Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf

Práve teraz

Poslanci Národnej rady (NR) SR začínajú piaty rokovací deň aktuálnej
6. schôdze pokračovaním diskusie o balíku konsolidačných opatrení. Do rozpravy v druhom čítaní, ktorá sa začala ešte v utorok (12.12.), sa písomne prihlásilo 22 poslancov.

Prevádzka pokračuje v desiatich lyžiarskych strediskách
. Ku koncu týždňa sa ich počet začne zvyšovať. V piatok (15. 12.) a v sobotu (16. 12.) ohlásilo otvorenie sezóny viacero areálov a do prevádzky pribudnú aj tie, ktoré majú zatiaľ víkendový režim.

Účastníci konferencie OSN o zmene klímy v Dubaji dohodli na odklone
od fosílnych palív, ktoré spôsobujú zohrievanie planéty. Je to po prvý raz, čo medzinárodné spoločenstvo na klimatickom summite vyslovilo takúto požiadavku.

V Slovenskom raji uzatvorili ďalšiu roklinu. Správa národného parku
informovala, že sústava drevených rebríkov rokliny Malý Kyseľ s Machovým vodopádom je už v pomerne zlom technickom stave.

V niektorých okresoch si treba dávať pozor na poľadovicu.
Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Úvod

Izraelské ozbrojené sily začali skúšobne vpúšťať morskú vodu
do niektorých tunelov hnutia Hamas pod Pásmom Gazy. Cieľom je preveriť účinnosť tejto metódy pri ich ničení. TASR správu prevzala z agentúry DPA a stanice CNN.

Tohtoročné leto v Arktíde bolo najteplejšie od začiatku meraní v roku
1900. Od júla do septembra dosahovala priemerná teplota vzduchu pri povrchu rekordných 6,4 stupňa Celzia, uvádza sa podľa AFP vo výročnej správe amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru.

Hokejisti Arizony Coyotes v zostave so Slovákom Milošom Kelemenom
prehrali v zámorskej NHL na ľade Pittsburghu 2:4. Penguins tak zvíťazili v jedenástom vzájomnom zápase za sebou.

Valné zhromaždenie OSN prijalo drvivou väčšinou rezolúciu žiadajúcu
okamžité humanitárne prímerie v Pásme Gazy, kde pokračuje vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Americký prezident Joe Biden prisľúbil ukrajinskému prezidentovi
Volodymyrovi Zelenskému, že "Ukrajinu neopustí". Tiež povedal, že ruský prezident Vladimir Putin "sa spolieha" na to, že USA neposkytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc

Na najmenej 45 stúpol počet zranených po stredajšom ruskom
raketovom útoku na ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Oznámil to jeho starosta Vitalij Kličko, píše TASR na základe správy agentúry AFP.

Futbalisti SSC Neapol a FC Kodaň si zaistili postup do osemfinále Ligy
majstrov. Úradujúci taliansky šampión so slovenským stredopoliarom Stanislavom Lobotkom zvíťazil v C-skupine nad Bragou 2:0.

Vláda dezignovaného poľského premiéra Donalda Tuska v utorok získala
dôveru dolnej komory parlamentu - Sejmu. Informuje o tom TASR podľa agentúry AFP.

V Trenčíne nahlásili v utorok únik oxidu uhoľnatého v byte. Záchranári
do nemocnice previezli troch ľudí. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR o tom informovalo na sociálnej sieti.

Od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 tam zahynulo alebo
utrpelo zranenia približne 315.000 ruských vojakov. Vyplýva to z poznatkov amerických tajných služieb, o ktorých v utorok informovali zdroje Kongresu USA.

Futbalisti Arsenalu Londýn remizovali v utorkovom zápase B-skupiny
Ligy majstrov na ihrisku PSV Eindhoven 1:1. "Kanonieri" mali už pred duelom isté prvé miesto. Francúzsky Racingu Lens zdolal Sevillu 2:1 a predstaví sa v Európskej lige.

Britský parlament v druhom čítaní schválil v utorok návrh nového
azylového zákona týkajúceho sa dohody o deportáciách migrantov do Rwandy, ktorý predložila vláda premiéra Rishiho Sunaka. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

Poslanci Národnej rady (NR) SR strávili štvrtý rokovací deň aktuálnej
6. schôdze diskusiou o balíku konsolidačných opatrení. Do rozpravy o návrhu v druhom čítaní sa na začiatku písomne prihlásilo 22 poslancov, na vystúpenie čaká ešte sedem rečníkov.

Poslanci maďarského parlamentu schválili balík zákonov na ochranu
národnej suverenity, v zmysle ktorých vznikne Úrad na obranu suverenity so širokými právomocami na vyšetrovanie osoby podozrivej z toho, že slúži cudzím záujmom alebo ohrozuje národnú suverenitu.

Proti krokom vlády sa v utorok večer protestovalo vo viacerých
mestách Slovenska. Zhromaždenia zvolali opozičné strany PS, SaS a KDH. Namietajú najmä rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, hovoria o ohrození právneho štátu.