Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka

Práve teraz

Predseda vlády Robert Fico bude iniciovať vyšetrovanie úmrtia
advokáta Ľubomíra Krivočenka na ochorenie COVID-19 vo väzenskej nemocnici v Trenčíne a nevylučuje v tejto kauze mimoriadne rokovanie Národnej rady SR.

Dolná komora poľského parlamentu, Sejm, v pondelok večer poveril
zostavením vlády niekdajšieho premiéra a expredsedu Európskej rady Tuska z liberálnej strany Občianska platforma. Za Tuskovu kandidatúru hlasovalo 248 poslancov, proti bolo 201, nikto sa nezdržal.

Ukrajinské očakávania ohľadom prístupového procesu a štvorročnej
finančnej pomoci dominovali rokovaniam Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár, informuje spravodajca TASR.

Libanonský civilista zahynul v pondelok pri izraelskom bombardovaní
na juhu Libanonu, vyhlásila libanonská štátna tlačová agentúra NNA. TASR správu prevzala od agentúr AFP a DPA.

Západné krajiny musia vyslať jasný signál, že podpora Ukrajiny
v jej boji proti ruskej agresii bude pokračovať tak dlho, ako to bude potrebné, vyhlásil v pondelok nemecký kancelár Olaf Scholz. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Úvod

Európska únia trvá na dvojštátnom riešení pre Izrael a Palestínu.
Uviedol to v pondelok šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli, informuje spravodajca TASR.

Európska únia trvá na dvojštátnom riešení pre Izrael a Palestínu.
Uviedol to v pondelok šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli, informuje spravodajca TASR.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) vylúčil, že znižovanie
trestných sadzieb je šité na konkrétne prípady. Reagoval tak na slová špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Jeho vyjadrenia označil Susko za zavádzajúce.

Šéf Kremľa Vladimir Putin sa v pondelok zúčastnil na slávnostnom
vztýčení vlajky na nových jadrových ponorkách Krasnojarsk a Cár Alexandr III., ktoré sa čoskoro stanú súčasťou Tichomorskej flotily.

Vláda bude dodržiavať a rešpektovať politiku jednej Číny. Avizoval
to premiér Robert Fico (Smer-SD) na sociálnej sieti po pondelkovom stretnutí s námestníkom Ministerstva zahraničných vecí Číny Teng Lim.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v pondelok
do Washingtonu, kde má vystúpiť s prejavom v snahe podporiť schválenie nového balíka americkej pomoci, o ktorom už dlho rokuje tamojší Kongres.

Vláda poľského premiéra Mateusza Morawieckého v pondelkovom
hlasovaní nezískala dôveru dolnej komory parlamentu - Sejmu.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka má pochybnosti o retroaktivite
časti vládnej novely zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Šéfa parlamentu Petra Pellegriniho preto listom upozornil, že návrh zásadným spôsobom porušuje princíp ústavnosti.

Ukrajina v pondelok oznámila, že najväčší priechod pre kamióny
na hranici s Poľskom Dorohusk-Jagodzin je po viac než mesiaci blokády zo strany protestujúcich poľských kamionistov opäť prejazdný.

Nový návrh dohody z klimatického summitu COP28 v Dubaji vyzýva
na zníženie využívania fosílnych palív. V porovnaní s predošlou verziou sa v novej verzii dokumentu už nespomína postupné vyradenie týchto energetických zdrojov, informovala agentúra AFP.

Viaceré významné trestné veci v dozore prokurátorov Úradu špeciálnej
prokuratúry (ÚŠP) budú v prípade schválenia novely Trestného zákona premlčané. Upozornil na to špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Na Ukrajinu by v prípade jej vstupu do Európskej únie smerovalo až
17 % rozpočtu spoločenstva štátov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa odvolala na zverejnenú štúdiu kolínskeho ekonomického inštitútu.

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) v pondelok po 15.00 h
obnovila protest na hraničnom priechode Vyšné Nemecké - Užhorod, a to blokovaním vstupu kamiónovej dopravy z Ukrajiny na územie Slovenskej republiky.

Počet žiadostí o predčasný dôchodok sa medziročne zvýšil o 32 %,
čo spôsobuje obrovské problémy zamestnávateľom. Vyhlásil to po rokovaní tripartity minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD).