Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf

Práve teraz

Ukrajina v nedeľu dopoludnia oznámila, že Rusko prišlo
od začiatku invázie 24. februára 2022 až doteraz o 332.040 vojakov. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

Futbalisti Paríža Saint Germain zvíťazili v 14. kole francúzskej
Ligue 1 na trávniku Le Havre 2:0. Útočník Kylian Mbappé otvoril skóre stretnutia v 23. minúte a v závere spečatil gólom triumf Parížanov portugalský stredopoliar Vitinha.

Počas adventu premáva v Topoľčanoch vianočný autobus
mestskej hromadnej dopravy. Prvú jazdu absolvoval špeciálne vyzdobený vianočný autobus v sobotu (2. 12.), informovala radnica.

Ukrajina a Poľsko otvoria v noci na pondelok dodatočný hraničný
priechod pre prázdne kamióny. Uviedli to v nedeľu ukrajinské úrady v čase protestov poľských vodičov kamiónov na niektorých poľsko-ukrajinských hraničných priechodoch.

Najmenej 20.000 domácností v Rakúsku zasiahli v nedeľu výpadky
elektrickej energie, ktoré nastali v dôsledku hustého sneženia. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Úvod

V koalícii zatiaľ nie je zhoda na poslancovi parlamentu Tiborovi
Gašparovi (Smer-SD) ako kandidátovi na riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Uviedol to predseda parlamentu a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Vo veku 43 rokov zomrela 22. novembra na Floride v USA slovenská
speváčka Barbara Haščáková. Pre TASR to potvrdil brat zosnulej umelkyne Andrej Haščák.

Obyvatelia Nemecka by privítali kandidatúru krajiny na
usporiadanie letných olympijských hier. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý pre agentúru DPA realizovala spoločnosť YouGov.

Pri sobotňajšej (2. 12.) dopravnej nehode medzi obcami Mierovo
a Štvrtok na Ostrove v okrese Dunajská Streda prišla o život 21-ročná žena. Ďalší traja ľudia sa zranili. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave.

Spôsob a rozsah kompenzácie cien energií na budúci rok bude verejnosti
predstavený po tom, ako ju vláda v najbližších dňoch schváli. Ceny energií však budúci rok neporastú, avizoval v nedeľnej diskusnej relácii TA3 štátny tajomník ministerstva hospodárstva Kamil Šaško.

Predseda parlamentu a koaličného Hlasu-SD Peter Pellegrini
oznámi definitívne rozhodnutie o svojej kandidatúre za prezidenta po Novom roku. Termín volieb podľa neho stále nie je ustálený. Mohol by byť na prelome marca a apríla.

Izrael počas soboty a nedele reagoval paľbou na strely, ktoré
boli smerom na jeho územie vypálené zo susedných krajín Sýria a Libanon. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na izraelskú armádu.

Ukrajinské ozbrojené sily oznámili, že v noci na nedeľu zostrelili
desať z 12 útočných dronov Šáhid vyslaných Ruskom na niekoľko lokalít na Ukrajine a tiež riadenú strelu Ch-59. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

V súčasnom firemnom prostredí môžu kybernetickí zločinci zneužiť
už aj gify či zdieľané dokumenty v e-mailoch. Preto by malo byť prioritou firiem chrániť cloudové nástroje na spoluprácu pred šírením malvéru, o čom informovala bezpečnostná spoločnosť Eset.

Ukrajinská armáda v sobotu večer oznámila, že poslednom období
sa väčšina bojov medzi ukrajinskými a ruskými silami odohráva vo východnej časti krajiny v okolí obcí Avdijivka a Bachmut. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry DPA.

Poslanci sa majú v nasledujúcom týždni zísť na dvoch schôdzach.
V utorok majú na programe mimoriadnu schôdzu v súvislosti s pochybeniami okolo výstavy Expo Dubaj 2020. V stredu (6. 12.) ich čaká riadna 6. schôdza, ktorej predbežný program má takmer 50 bodov.

Deväť osôb prišlo o život a viac než desať ďalších utrpelo zranenia
pri sobotňajšom útoku ozbrojencov na baňu na zlato v severnej časti Peru. TASR správu prevzala z agentúr AFP, Reuters a webovej stránky denníka El Comercio.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v nedeľu pricestuje na
pracovnú návštevu Číny. V pondelok má rokovať s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Husté sneženie a poľadovica zasiahli v noci na nedeľu viacero
častí Nemecka a skomplikovali dopravu predovšetkým na juhu krajiny. Mníchovské letisko ráno obnovilo prevádzku; železničné spojenia zostávajú pozastavené.

Symbolom duchovnej prípravy na slávenie Vianoc - adventu -
je v kresťanskej cirkvi adventný veniec so štyrmi sviečkami. Tie sa zapaľujú postupne počas štyroch adventných nedieľ. Najčastejšie sú sviečky tmavomodré alebo fialové.