Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf

Práve teraz

Japonská tenistka Naomi Osaková v utorok porodila svoje prvé dieťa.
Pri pôrode dcérky v Los Angeles bol prítomný aj otec dieťaťa rapper Cordae. Štvornásobná grandslamová šampiónka oznámila tehotenstvo v januári.

Osobitný vyslanec americkej vlády pre klimatické otázky John Kerry
vycestuje v nedeľu do Číny. Oznámilo to v stredu americké ministerstvo zahraničných vecí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Britská vláda oznámila, že Ukrajine poskytne ďalší balík pomoci
v hodnote 50 miliónov libier určený na opravu vojenského vybavenia a tiež na zriadenie vojenského rehabilitačného centra na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Americký prezident Joe Biden a jeho turecký náprotivok
Recep Tayyip Erdogan rokovali v utorok v litovskom Vilniuse o "obranných a ekonomických prioritách", oznámil Biely dom. TASR o tom informuje podľa správ staníc Sky News a CNN.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok na okraj summitu
Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse absolvovala bilaterálne stretnutie s kanadským premiérom Justinom Trudeauom. Vyzdvihla veľmi dobré a konštruktívne vzťahy medzi SR a Kanadou.

Úvod

Počet obyvateľov na Slovensku sa v roku 2022 znížil o 5920 osôb, čím
sa zaradilo medzi 7 krajín Európskej únie, ktoré medziročne zaznamenali úbytok populácie. Celkový počet obyvateľov krajín EÚ sa naopak zvýšil. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil štatistický úrad EÚ

V centre litovskej metropoly Vilnius, dejisku dvojdňového summitu
NATO, vztýčil v utorok ukrajinskú vlajku prinesenú z mesta Bachmut, o ktoré už zhruba rok zvádzajú ťažké boje ukrajinské a ruské sily. Správu o tom priniesli agentúra AFP a televízia Sky News.

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v utorok oznámil vznik
koalície zloženej z 11 krajín, ktorá bude zaisťovať výcvik ukrajinských pilotov na americké stíhačky typu F-16.

Nad Španielsko sa dostalo veľké množstvo saharského
piesku, čo ovplyvní kvalitu vzduchu aj vo viacerých krajinách na juhu Európy. V utorok to uviedol Program Európskej únie pre pozorovanie Zeme (Copernicus), ktorý prevádzkuje i službu monitorovania atmosféry (CAMS). TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Mesto Skalica má v súčasnosti pripravenú kompletnú projektovú
dokumentáciu na výstavbu rozhľadne, ktorá by sa mala nachádzať na vrchole Čupy v Zlatníckej doline, ktorý je vo výške 547 metrov nad morom. Informoval o tom vedúci oddelenia strategického rozvoja Michal Čunderlík.

Taliansky tím F1 AlphaTauri prepustí holandského pilota
Nycka De Vriesa. Nahradí ho austrálsky rezervný jazdec Red Bullu Daniel Ricciardo.

Indickí pestovatelia cukrovej trstiny sa obávajú, že nedostatok zrážok
počas kľúčovej sezóny výrazne zníži úrody trstiny a produkciu cukru v nasledujúcom obchodnom roku. Uviedli to zdroje z pestovateľského a cukrovarníckeho sektora v Indii pre agentúru Reuters.

Na Slovensko má prísť od západu dávka veľmi teplého vzduchu.
Najteplejšie bude v stredu (12. 7.), teploty sa môžu na juhozápade vyšplhať na 34 až 35 stupňov Celzia. V stredu večer i vo štvrtok (13. 7.) môžu prísť aj búrky.

Thajský premiér Prajut Čanóčchá v utorok oznámil svoj odchod
z politiky a prisľúbil, že vo funkcii zostane už len dočasne. Stalo sa tak deväť rokov po tom, ako sa ujal moci počas vojenského prevratu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Rusko v utorok v Bezpečnostnej rade (BR) OSN vetovalo návrh
na deväťmesačné predlženie cezhraničného mechanizmu dodávok humanitárnej pomoci z Turecka do povstalcami ovládaných oblastí severnej Sýrie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Španielsky cyklista Pello Bilbao triumfoval v utorkovej desiatej etape
110. ročníka Tour de France. Jazdec tímu Bahrain Victorious prišiel do cieľa 167 km dlhej trasy z Vulcanie do Issoire v čase 3:52:34 h a v celkovom poradí si polepšil o štyri priečky na 7. miesto.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v utorok vyhlásil, že pre úplné
urovnanie vzťahov medzi Poľskom a Ukrajinou je potrebné exhumovať a dôstojne pochovať všetky obete takzvaného volynského masakru, pri ktorom počas druhej svetovej vojny prišlo o život približne 100.000 Poliakov. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Mesto Handlová zatiaľ neodvolalo mimoriadnu situáciu po zosuve svahu
na stavbe obchodného centra na Okružnej ulici, ku ktorému došlo koncom júna. Informovala o tom v utorok po štvrtom zasadnutí krízového štábu hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Ženská tenisová asociácia (WTA) oznámila hráčkam, že si po zápase
nemusia podať ruku so súperkou. Vyhlásenie prišlo po víťazstve (2:6, 6:4, 7:6) ukrajinskej tenistky Jeliny Svitolinovej, ktorá odmietla podať ruku zdolanej Bieloruske Viktorii Azarenkovej.

Minister vnútra Ivan Šimko očakáva od policajného prezidenta
Štefana Hamrana, aby si naďalej plnil svoje povinnosti. Pokiaľ ide o medializované úvahy o jeho možnej rezignácii, rešpektuje, že je slobodným človekom a je na ňom, ako sa rozhodne.