Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka

Práve teraz

Severoatlantická aliancia vyšle na summite v litovskom Vilniuse
Ukrajine jasný a pozitívny odkaz o členstve v NATO. Uviedol to generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg v úvode zhromaždenia.

Juhoafrická atlétka Caster Semenyová uspela s odvolaním na Európsky
súd pre ľudské práva. ESĽP označil za diskrimináciu predpis WA, ktorý povoľuje ženám s vysokou prirodzenou hladinou testosterónu štart na stredných tratiach iba, ak podstúpia hormonálnu liečbu.

Predseda Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ján Hrubala podal na
Najvyšší správny súd (NSS) SR disciplinárny návrh na sudkyňu ŠTS Pamelu Záleskú. Dôvodom je opomenutie napísania žiadosti o predĺženie zákonnej lehoty na písomné vypracovanie súdneho rozhodnutia.

Zástupcovia Slovenskej technickej univerzity spolu s jadrovými
inštitúciami z Južnej Kórey a krajinami V4 rokovali v Soule od 4. do 7. júla o rozšírení spolupráce v oblasti vzdelávania a výskumu v jadrovej energetike.

Granát z čias prvej svetovej vojny našiel na prechádzke v lese
66-ročný muž žijúci v obci Vyšný Orlík v okrese Svidník. Nález munície v časti zvanej Riečka ohlásil v pondelok ráno na linku 158. Informovala o tom prešovská krajská policajná hovorkyňa J. Ligdayová.

Úvod

Darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk sprostredkoval za necelých 12 rokoch
fungovania 20 miliónov eur na podporu jednotlivcov, rodín v núdzi alebo organizácií. Koncept pomohol 8000 príjemcom.

Nový tréner futbalistov Tottenhamu Angelos Postecoglu by si prial,
aby súčasťou jeho tímu bol aj naďalej Harry Kane. Kapitána anglickej reprezentácie v posledných dňoch spájali s odchodom do Bayernu Mníchov.

Izraelčania zablokovali diaľnice vedúce do miest Jeruzalem,
Haifa a Tel Aviv. Ide o súčasť protestov proti plánovaným vládnym reformám súdnictva. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Počet áut na Slovensku stále rastie. Kým v roku 2006 pripadalo na 1000
obyvateľov 249 áut, v roku 2021 to bolo 459. Cestná doprava najvýznamnejšie prispieva k znečisťovaniu ovzdušia. Na sociálnej sieti to uviedla Zelená linka Ministerstva životného prostredia SR.

Na Ukrajine vykonali úspešnú transplantáciu srdca, ktoré voperovali
šesťročnému dievčaťu. Darcom orgánu bol štvorročný chlapec. V pondelok to oznámil Ústav srdcových chorôb ukrajinského ministerstva zdravotníctva.

Na sviatok svätého Benedikta z Nursie, patróna Európy, sa o 20.00 h v
kláštore San Bernardino v talianskom Campli uskutoční modlitba svätého ruženca. Telemost prepojí štyri komunity v Bulharsku, na Islande, Slovensku a v Španielsku.

Na juhozápadnom Slovensku v pondelok (10. 7.) teplota na viacerých
staniciach dosiahla 35 stupňov Celzia. Najteplejšie bolo na staniciach Kuchyňa, kde teplota dosiahla 36,4 stupňov Celzia, Blahová (36 stupňov Celzia).

Obvinený Peter P., ktorý sa vyhrážal prezidentke Zuzane Čaputovej
a exministrovi obrany J. Naďovi, zostáva stíhaný na slobode. Musí však dodržiavať viacero povinností a obmedzení. V utorok o tom rozhodol senát Krajského súdu v Bratislave. Rozhodnutie je právoplatné.

Na diaľnici D1 pred Triblavinou smerom zo Senca do Bratislavy sa
zrazili dve autá. Prejazdný je len pravý pruh. Vodiči sa preto zdržia asi hodinu. Informuje o tom Zelená Vlna RTVS na sociálnej sieti.

Uzatvorenie procesu ratifikácie vstupu Švédska do Severoatlantickej
aliancie v maďarskom parlamente je už iba technickou otázkou. Oznámil to v utorok pred odchodom na summit NATO šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová privítala, že Štokholm sa po
pondelkových rokovaniach s Ankarou priblížil k členstvu v Severoatlantickej aliancii. Uviedla to v utorok na palube vládneho špeciálu počas cesty do Vilniusu,kde bude SR reprezentovať na summite NATO.

Tohtoročná úroda hustosiatych obilnín by mala medziročne vzrásť
takmer o 320.000 ton a mierne presiahne tri milióny ton. Dvojciferný rast o 12 % je dôsledkom najmä významne vyšších priemerných výnosov z hektára, ktoré by mali dosiahnuť 5,47 tony z hektára.

V niektorých okresoch najmä na západnom a časti južného Slovenska
platia počas utorka výstrahy prvého stupňa pred vysokými teplotami. Informuje o tom na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Ukrajina bude súčasťou NATO, povedal ukrajinský prezident V. Zelenskyj
v pondelok vo svojom nočnom príhovore. Očakáva tiež, že výsledkom summitu v Litve bude "algoritmus" cesty Kyjeva, teda postupnosť krokov k oficiálnemu členstvu v Severoatlantickej aliancii.

Brazílska futbalová fanúšička zomrela na následky zranení,
ktoré utrpela pred dvoma dňami počas bitky priaznivcov Palmeirasu a Botafoga. Dvadsaťtriročnú Gabrielu Anelliovú zasiahla do krku fľaša od piva.