Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia

Práve teraz

Dva ruské strategické bombardéry leteli viac ako sedem hodín nad
Japonským morom, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Japonský premiér Fumio Kišida tom istom čase cestoval na návštevu Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Parlament v Severnom Macedónsku prijal novelu zákona omilosťujúcu
ľudí, ktorým hrozí väzenie za porušenie pravidiel na ochranu pred ochorením COVID-19. TASR prevzala v utorok správu tlačovej agentúry AP.

Študenti by mohli predčasne splatiť pôžičku z Fondu na podporu
vzdelávania bez poplatkov alebo iných nákladov súvisiacich s predčasným splatením pôžičky. Predpokladá to novela zákona o Fonde na podporu vzdelávania z dielne SaS.

Za trestný čin výtržníctva je stíhaný 29-ročný muž zo Serede,
ktorý mal vlani v októbri po vzájomnej slovnej potýčke napadnúť v regionálnom rýchliku z Bratislavy do Trnavy mladú ženu a muža.

Nemecko môže zohrať rozhodujúcu úlohu v novej kapitole európskych
dejín, ktorá sa začala písať po invázii Ruska na Ukrajinu. Uviedol to český prezident Petr Pavel po stretnutí s nemeckou hlavou štátu Frankom-Walterom Steinmeierom, informuje spravodajkyňa TASR.

Úvod

V londýnskej Metropolitnej polícii, najväčšom policajnom zbore
v Británii, je hlboko zakorenená homofóbia a predátorské správanie. Tamojší policajti, ktorí sú príslušníkmi menšín, sú vystavení šikane. Vypláva to z nezávislej správy, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan musí pre
kartelovú dohodu s obchodnými reťazcami o cenách potravín odstúpiť z funkcie. Vyzvala ho k tomu mimoparlamentná opozičná strana Hlas-SD.

Úmrtie muža vo výkone väzby v Starom Meste v Bratislave
vyšetruje polícia ako vraždu. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Silvia Šimková.

Limity súm, do ktorých sú umožnené platby v hotovosti, by sa mohli
zjednotiť na 15.000 eur. Nerozlišovalo by sa pritom, či ide o fyzickú alebo právnickú osobu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o obmedzení platieb v hotovosti poslancov SaS.

Právo vykonať platbu za nákup tovarov a poskytnutie služieb v
hotovosti by malo byť súčasťou Ústavy SR. Tomuto právu má zodpovedať ústavné zaručenie vydávania hotovosti ako zákonného platidla.

Mestá a obce by mali mať povinnosť upraviť rozdiel medzi najvyššou
a najnižšou ročnou sadzbou dane zo stavieb na maximálne desaťnásobok, a to aj v prípade jednotlivých častí obce, ak ich má obec určené.

Povinné členstvo poľovníka v poľovníckej komore by sa malo zrušiť.
Vyplýva to z návrhu novely zákona o poľovníctve, ktorý poslanci posunuli do druhého čítania. Návrh predložili poslanci Martin Fecko, Jozef Pročko a Karol Kučera (všetci OĽANO).

Nórsky futbalový útočník Erling Haaland sa zranil a nepredstaví sa v
kvalifikačných zápasoch ME 2024. Pre problémy so slabinami nenastúpi proti Španielsku ani Gruzínsku.

Polícia v Paríži zatkla 234 ľudí počas pouličných protestov po
definitívnom prijatí dôchodkovej vládnej reformy. TASR prevzala správu z tlačových agentúr AFP a DPA.

Sociálna poisťovňa už začala rozhodovať o nároku na rodičovský
dôchodok. Týka sa to zatiaľ nových žiadateľov o priznanie starobného dôchodku, o ktorých Sociálna poisťovňa rozhoduje po 28. februári.

Vyučovací predmet telesná a športová výchova by mohla byť
povinným predmetom na základných školách (ZŠ) v rozsahu minimálne troch hodín týždenne a na stredných školách dve hodiny týždenne.

Filipínske úrady oznámili, že objavili vrak tankera
MT Princess Empress, ktorý sa 28. februára potopil pri pobreží provincie Oriental Mindoro. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Španielsky parlament začal rokovať o vyslovení nedôvery premiérovi
Pedrovi Sánchezovi, ktoré iniciovala pravicovo populistická strana VOX. Hlasovanie sa očakáva v stredu. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Antilopie stádo v Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach doplnili
dve mláďatá. Samice sa tam narodili s odstupom niekoľkých dní koncom februára a začiatkom marca, dostali mená Fabunni a Efia. Informovala o tom hovorkyňa zoo Andrea Klasová.

Čínsky prezident Si Ťin-pching oznámil, že pozval šéfa Kremľa
Vladimira Putina na návštevu Číny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na ruské štátne agentúry.