Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund

Práve teraz

Devízové rezervy držané v centrálnej banke Ruska
vo februári 2023 strmo klesli o 22,8 miliardy USD na 574,2 miliardy USD (544,06 miliardy eur). Ide o jeden z najprudších mesačných poklesov v histórii.

Slovenský rybársky zväz víta zámer vzniku Národného parku Podunajsko.
Podporuje ho predovšetkým z dôvodu zjednotenia pravidiel v tomto území. TASR o tom informovalo oddelenie komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR

Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas verí,
že návrh novely Trestného zákona, ktorý by priniesol tresty za nezabezpečenie dostatočného počtu zdravotníkov v nemocniciach, neprejde.

Dolná komora švajčiarskeho parlamentu odobrila
tesnou väčšinou hlasov povolenie reexportu švajčiarskych zbraní na Ukrajinu, no len za podmienok, ktoré sa podľa všetkého nesplnia.

Ruská delegácie plánuje v pondelok pricestovať do Ženevy
na rokovania o predĺžení dohody o vývoze obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov.

Úvod

O závažných otázkach zahraničnej politiky by mala v čase, keď je vláda
dočasne poverená, rozhodovať prezidentka SR Zuzana Čaputová. Nutná je však na to zmena ústavy. Uviedol to líder hnutia OĽANO Igor Matovič.

Prezidentka Zuzana Čaputová hrubo zavádza slovenskú verejnosť,
ak tvrdí, že Národná rada (NR) SR môže dať legitimitu rozhodnutiu odvolanej vlády darovať stíhačky MiG-29 Ukrajine. Tvrdí to opozičný Smer-SD.

Návšteva holandského kráľovského páru bola užitočná pre Slovensko,
pre našu vzájomnú spoluprácu a priniesla konkrétne výsledky. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla vo štvrtok v Podbanskom na záver jeho trojdňovej návštevy.

Slovinský cyklista Primož Roglič vyhral 4. etapu pretekov
Tirreno-Adriatico. Jazdec tímu Jumbo-Visma sa na 219 km dlhej trati z Greccie do Totroreta presadil v záverečnom špurte vedúcej skupinky. Druhý skončil Francúz Julian Alaphilippe.

Líder OĽANO Igor Matovič prišiel s ideou, aby dočasne poverený
premiér Eduard Heger vytvoril vlastnú stranu, no autorom strany Demokrati nie je. Povedal to na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Odchod dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera z OĽANO do
novej strany nie je podľa prezidentky Zuzany Čaputovej dôvodom na úradnícku vládu. Tvorili by ju podľa nej ľudia, ktorí neprešli parlamentnými voľbami, pričom Heger nimi prešiel

Švajčiarska prokuratúra zastavila vyšetrovanie prezidenta
Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianniho Infantina v súvislosti s údajným porušením interných pravidiel organizácie.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová je za poskytnutie stíhačiek MiG-29
Ukrajine. Zdôraznila však, že vzhľadom na dočasne poverenú vládu je potrebné nájsť ústavne súladnú cestu. Považuje za logické, že vláde dodá legitimitu na dané rozhodnutie Národná rada (NR) SR.

Ján Pavol II. vedel o prípadoch sexuálneho zneužívania detí
katolíckymi kňazmi v Poľsku a pomáhal ich kryť. Robil to ešte predtým, ako sa stal v roku 1978 pápežom, uvádza sa v novej knihe holandského novinára Ekkeho Overbeeka.

Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger, ktorý je poverený aj
riadením MF, vyhlási ešte tento týždeň výberové konanie na obsadenie pozície dvoch členov predstavenstva v národnej lotériovej spoločnosti Tipos. Tie aktuálne zastávajú Erik Ňarjaš a Daniel Živica.

Pri štvrtkovej čelnej zrážke medzi obcami Staré a Zbudza v okrese
Michalovce utrpelo podľa prvotných zistení zranenia päť ľudí. TASR o tom informovala košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová s tým, že rozsah zranení zatiaľ nemajú k dispozícii.

Zabezpečiť bezproblémové a včasné plnenie úloh jednotlivých subjektov
zapojených do vykonávania Plánu obnovy a odolnosti SR je cieľom návrhu novely zákona o mechanizme na podporu obnovy a odolnosti. Do Národnej rady (NR) SR ho predložila skupina poslancov hnutia OĽANO.

Slovensko neplní ciele v oblasti rozvoja obnoviteľných zdrojov energie
vyplývajúce z národných strategických dokumentov a výrazne tak zaostáva za európskymi partnermi. Vyplýva to zo Správy o stave OZE v slovenskej elektroenergetike za rok 2022, ktorú vypracovala SAPI.

Prokuratúra obvinila ďalších troch predstaviteľov gréckych železníc v
spojitosti s minulotýždňovou tragickou vlakovou nehodou, ktorá si vyžiadala 57 ľudských životov.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová by mala vymenovať úradnícku vládu,
ktorá by viedla krajinu do predčasných parlamentných volieb. Vyhlásil to líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini.