Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Aktivity v rámci Dňa hvezdární pripravili aj v Prešovskom kraji

Ilustračná snímka. Foto: EASYFOTO TASR - Ladislav Vallach

Hvezdáreň a planetárium v Prešove pripravilo pre deti premietanie rozprávok s astronomickou tematikou.

Prešov 16. marca (TASR) - Do 9. ročníka Dňa hvezdární a planetárií sa tento víkend zapája aj Prešovský samosprávny kraj (PSK). Astronomické pracoviská v Prešove, Humennom a vo Svidníku pripravujú pozorovanie nočnej oblohy, astrorozprávky, výtvarný workshop, hviezdnu hudbu aj vedomostné kvízy. Svoj program štartujú v sobotu. Informuje o tom PSK na svojej webovej stránke.

Hvezdáreň a planetárium v Prešove pripravilo pre deti premietanie rozprávok s astronomickou tematikou. Dospelí sa môžu tešiť na premiéru audiovizuálneho programu Pink Floyd, odborné filmy aj na program Po západe Slnka. "V prípade priaznivého počasia ani tento rok nebude chýbať pozorovanie Slnka a objektov hviezdnej oblohy ďalekohľadmi. Hudbu pod hviezdnou oblohou v podaní Pink Floyd môžu zažiť i v nedeľu (17. 3.). Sprevádzaná bude simulovanou hviezdnou oblohou s množstvom zaujímavých vizuálov," uvádza PSK.

Teleskopické pozorovanie objektov večernej oblohy chystá v prípade priaznivého počasia aj Vihorlatská hvezdáreň v Humennom, a to v sobotu na svojom Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle a v nedeľu na terase pracoviska v Humennom. Súčasťou programu budú aj ďalšie aktivity. Chýbať nebude ani premietanie astrorozprávok či prednáška.

Areál Hvezdárne v Roztokoch, ktorá patrí pod Podduklianske osvetové stredisko vo Svidníku, rovnako počas oboch dní chystá pozorovanie nočnej oblohy. "Nedeľný program hvezdárne nad rusínskou obcou Roztoky je navyše rozšírený o poludňajšie pozorovanie Slnka, výtvarný workshop Mesiac na dlani či vedomostný minikvíz. Jej najmenší návštevníci sa potešia planetárnemu pexesu aj filmovým projekciám," dodáva PSK.

Témou tohtoročného Dňa hvezdární a planetárií je návrat človeka na Mesiac. Počas tohto víkendu sú po celom Slovensku v priestoroch astronomických zariadení naplánované viaceré podujatia pripomínajúce si význam odbornej, vzdelávacej a popularizačnej činnosti hvezdární a planetárií.