Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

Hlavný kontrolór Prešova nastúpil po roku do práce

Alexander Ernst Foto: TASR – Milan Kapusta

Bývalý primátor Prešova Pavel Hagyari kontrolórovi Alexandrovi Ernstovi vo februári 2014 listom oznámil, že jeho funkcia zanikla.

Prešov 16. februára (TASR) – Hlavný kontrolór mesta Prešov Alexander Ernst dnes nastúpil do práce. S mestom sa od minulého roka súdil o to, či jeho funkcia trvá, alebo platí rozhodnutie bývalého prešovského primátora Pavla Hagyariho, že funkcia kontrolóra zanikla, pretože sa po nástupe na post kontrolóra nevzdal funkcie v radách dvoch materských škôl.

Krajský súd v Prešove rozhodol v prospech Ernsta 29. januára a hlavný kontrolór sa s novou primátorkou Prešova Andreou Turčanovou chcel dohodnúť na podmienkach nástupu i na podmienkach vyplatenia jeho mzdy za rok, kedy mu bolo na základe predbežného opatrenia súdu posielaných len 500 eur mesačne.

„Dnes som nastúpil do práce, pretože sme sa dohodli, že nebudeme čakať na písomné rozhodnutie súdu. Pocity boli zvláštne, no v prvom rade prevládalo to, čo ma tam čaká, keďže mesto rok nikto nekontroloval,“ uviedol Ernst. Jeho prvá pracovná povinnosť dnes bola účasť na zasadnutí mestského zastupiteľstva. Na jeho začiatku spolu s primátorkou uviedli, že dohodu ešte nepodpísali, podľa Ernsta bol prvý návrh taký, že by mu mesto vyplatilo zvyšnú časť mzdy do konca februára.

Poznamenal, že očakávania zo strany mesta v súvislosti s kontrolami sú veľké, pretože niektoré kontroly, ktoré robili pracovníčky útvaru hlavného kontrolóra, boli podľa neho odložené len v pracovných stoloch a nezaoberalo sa nimi zastupiteľstvo. Tie by chcel priniesť na najbližšie rokovania. Ako povedal, keďže rozpočet už bol schválený, vyjadrovať sa k nemu nebude, no určite vypracuje stanovisko k záverečnému účtu mesta. Na najbližšie zastupiteľstvo pripravuje plán kontroly. Keďže dnes zastupiteľstvo zrušilo na základe protestu prokurátora aj VZN o vykonaní kontroly v samospráve mesta, hlavný kontrolór uviedol, že v najbližšom čase tiež plánuje vypracovať aj nové zásady kontroly.

Bývalý primátor Prešova Pavel Hagyari kontrolórovi vo februári 2014 listom oznámil, že jeho funkcia zanikla. Dôvod bol ten, že sa do 30 dní od nástupu do funkcie nevzdal členstva v radách dvoch materských škôl predpísaným spôsobom. Exprimátor to zistil vlani v januári na základe anonymného listu.

Okresný súd (OS) dal v septembri 2014 v spore za pravdu Hagyarimu ako štatutárovi mesta a zamietol, že by výkon funkcie či pracovný pomer A. Ernsta s mestom trval. V januári 2015 krajský súd nepotvrdil rozsudok OS a rozhodol v prospech hlavného kontrolóra.