Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

Turčanová o funkcii:Prvý rok bol o vysporiadaní sa s nášľapnými mínami

Andrea Turčanová, primátorka Prešova Foto: TASR/Milan Kapusta

Primátorka Prešova uviedla, že dva roky vo funkcii boli o ťažkej práci, veľkej obetavosti, naťahovaní sa s množstvom neprajníkov. No dodala, že sa podarilo urobiť mnoho veľmi dobrých vecí pre občanov.

Prešov 16. decembra (TASR) – Prešovská primátorka Andrea Turčanová po dvoch rokoch vo funkcii hodnotí toto obdobie ako náročné. Na dnešnom brífingu uviedla, že to bolo o ťažkej práci, veľkej obetavosti, naťahovaní sa s množstvom neprajníkov, ale v prvom rade o tom, že sa podarilo urobiť mnoho veľmi dobrých vecí pre občanov.

"Prvý rok bol hlavne o organizačných zmenách, vysporiadaní sa s nášľapnými mínami a nastavovaní systému. Druhý rok bol už o reálnych projektoch, pripravovaní stratégií, vízií na ďalšie roky, začatí napĺňania týchto našich vízií. Najdôležitejšia je doprava, tam ideme síce možno pomalšími krokmi, ako by sme chceli, ale aj tak si myslím, že sme urobili veľmi veľký kus práce. Jednak pri oprave ciest a chodníkov, pri nastavovaní systémov, získaní dotácie na obnovu vozového parku Dopravného podniku," uviedla Turčanová.

V tomto roku radnica preinvestovala na rekonštrukciách ciest a chodníkov päť miliónov eur. Je to najviac za uplynulé roky. Štátne cesty sú však upchaté, tvoria sa obrovské kolóny, čo vyústilo do vyhlásenia mimoriadnej situácie v oblasti dopravy.

Primátorka uviedla, že dva roky intenzívne komunikuje s ministerstvom dopravy, aby pomohlo túto situáciu riešiť. Týka sa to Nábrežnej komunikácie s výjazdom na diaľnicu smerom na Košice, dôležitý uzol je severozápadný obchvat mesta diaľničný úsek D1 smer od Popradu a komunikácia R4 smerom na Svidník.

Turčanová konkretizovala, že mimoriadnu situáciu bude môcť odvolať, až keď sa záchranné zložky dokážu dostať na miesto určenia včas. Aj po dokončení Nábrežnej komunikácie a miniobchvatu pri ZVL budú situáciu na cestách vyhodnocovať. Až keď sa sanitky, hasiči a polícia dokážu dostať v stanovených limitoch do cieľa, až potom bude môcť mimoriadny stav zrušiť.

Mesto sa oproti vlaňajšku posunulo o 22 priečok nahor v hodnotení transparentnosti. Získalo tretie miesto v súťaži Zlatý erb za webstránku a obhájilo prvenstvo v otvorenosti samospráv. Primátorka za veľké plusy považuje schválenie viacerých projektov a získanie dotácií na ich realizáciu. Kým v rokoch 2013–2014 mesto podalo 23 projektov, za posledné dva roky to bolo 44 projektov. Dopravný podnik s finančnou podporou kúpi 25 trolejbusov a rozšíri trolejové vedenie. Mesto má schválenú alokáciu na sedem cyklotrás.

V budúcom roku sa bude realizovať prestavba staničného priestoru, čo je dôležitý prestupný uzol. Pripravuje sa výstavba mestských križovatiek a komunikácií - smerom na Solivar to bude štvorprúdová cesta s cyklochodníkom a na konci Sídliska Sekčov sa bude robiť hydrogeologický prieskum s cieľom zistiť podložie, aby sa mohli prepojiť ulice Sibírska a Pod Šalgovíkom. Pripravuje sa tiež rekonštrukcia futbalového a zimného štadióna a velodrómu.

Podľa Turčanovej sa zatiaľ nepodarilo doriešiť parkovanie. Aktuálne prebiehajú s obyvateľmi verejné diskusie o navrhovanom systéme rezidentného parkovania. Mesto má spracovanú projektovú dokumentáciu a pripravené investičné akcie na vybudovanie 1500 nových parkovacích miest. Už v priebehu tohto roku sa vytvorilo viacero parkovísk v rámci revitalizácie vnútroblokov. Primátorku mrzí, že sa jej nepodarilo presadiť v zastupiteľstve zriadenie centrálneho mestského parku a stagnuje aj výstavba nájomných mestských bytov.